В България вносът на зеленчуци от трети страни обаче запазва високи нива
Глобалното производство на биологични зеленчуци се очаква да стигне 10,3 млрд. долара, което представлява ръст от 4,9% на годишна база, съобщават от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). Най- големият пазар на биологично фермерство е региона на Тихоокенска Азия, следван от Западна Европа. Същевременно световното селскостопанско биологично производство вероятно ще надмине 105 млрд.д през 2022 г.
От своя страна Eвропейската комиси (ЕК) прогнозира спад с 9% при производството на домати в ЕС на годишна база. Оценките са за около 16,5 млн. тона продукция. Намалението ще е по- значително при доматите за преработка, които представляват близо 60% от общото количество – с около 14% под миналогодишното равнище. Предвижда се произведеното количество домати за прясна консумация да е около 6,2 млн. тона (-3% спрямо 2021 г.).
Прогнозите сочат още, че вносът на домати за прясна консумация в ЕС ще се увеличи с 3% до около 730 хил. тона. Турция разширява с 5% делът си през 2021 г., осигурявайки 25% от общото количество на импорта, сочат още анализите на САРА.
Въпреки видимото намаление на вноса на основните зеленчуци у нас – краставици, домати и пипер, през първото полугодие на 2022 г. в сравнение със същия период на 2021 г., САРА запазва предвижданията за висок внос на годишна база, заради намаленото вътрешно предлагане и относителното запазване на консумацията, въпреки повишението на цените.