Кибератаките заплашват цифровото земеделие, предупреждават изследователи

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Цифровото земеделие е податливо на кибератаки, особено ако секторът на агротехнологиите не вземе адекватни предпазни мерки като други корпоративни или отбранителни сектори, предупреждават изследователите.

Математическо моделиране в университета Крал Абдулазиз в Саудитска Арабия, университета Екс-Марсилия, Франция и университета Флиндерс в Южна Австралия, подчерта рисковете в нова статия в списанието Sensors .

Изследователят от университета Флиндърс д-р Саид Рехман казва, че нарастването на интернет свързаността и интелигентните устройства с ниска мощност е улеснило преместването на много трудоемки работни места за производство на храни в цифровата област – включително модерни техники за точно напояване, мониторинг на почвата и културите с помощта на наблюдение с дрон.

„Въпреки това не трябва да пренебрегваме заплахите за сигурността и уязвимостите на цифровото земеделие, по-специално възможните атаки по странични канали, специфични за приложенията на селскостопанските технологии“, казва д-р Рехман, експерт по киберсигурност и мрежи.

Според д-р Рехман дигиталното земеделие не е имунизирано срещу кибератаки, както се вижда от намесата в система за напояване в САЩ, при фирма за пакетиране на месо, разбит софтуер при брокер на вълна и австралийска компания за напитки.

„Извличането на криптографска или чувствителна информация от работата на физическия хардуер се нарича атака от страничен канал“, добавя съавторът на Флиндърс, професор Дейвид Глин. Според професор Глин тези атаки могат лесно да бъдат извършени с физически достъп до устройства, които общността за киберсигурност не е разследвала изрично.

Изследователите препоръчват инвестиране в предпазни мерки и осведоменост относно уязвимостта на дигиталното земеделие към кибератаки, като се обръща внимание на потенциалните сериозни ефекти върху населението като цяло по отношение на доставките на храна, труда и разходите за приток.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА