НС прие на второ четене промени в Закона за ГМО

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за генетично модифицирани организми. С тях Законът ще бъде приведен в пълно съответствие с правото на Европейския съюз в тази област. Промените са по инициатива на Министерство на околната среда и водите.

Промените трябва да осигурят по-добра защита за човешкото здраве и околната среда от потенциалното вредно въздействие на ГМО

С проекта се транспонират изискванията на европейското законодателство по отношение на оценката на риска за околната среда от ГМО, в частта касаеща принципи за извършване на оценка за риска за околната среда и човешкото здраве. Те се прилагат по отношение на заявленията за освобождаване в околната среда и пускане на пазара. Промените ще осигурят по-добра защита за човешкото здраве и околната среда от потенциалното вредно въздействие на ГМО.

Борислав Сандов, Министър на Околната Среда и Водите | МОСВ “Законопроектът така е насочен основно в онази част на закона за генетично модифицираните организми, в която са така наречените генетично модифицирани микроорганизми. Това не разрешава генетично модифицирани организми, които да се засяват в българските полета, да са насочени към животни”, обясни вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на дебатите в пленарна зала.

С измененията се променят и два други закона – за защитените територии и за лова и дивеча

С промяна в Закона за защитените територии се регламентира изплащането на обезщетения за щети, нанесени в рамките на тези територии. Техният размер ще бъде определен с наредба, приета от Министерския съвет.

Предвижда се също заповедта на министъра на околната среда и водите за промяна на границите и площта на резерват “Калиакра“ и на защитена местност “Степите” да бъде вписана към Закона за защитените територии.

Министъра на околната среда ще определя размера на обезщетенията за нанесени щети от мечки

С промяната в Закона за лова и опазване на дивеча се дава възможност на министъра на околната среда и водите да издава наредби, с които да определя съдържанието, редът и процесите, необходими за констатиране и изплащане на обезщетение за нанесени щети от кафява мечка и корморан.

 

ЕТИКЕТИ:
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА