През 2020 г. глобалният пазар на гъби и трюфели се е увеличил с 0,8% до 37,2 млрд. долара, нараствайки за втора поредна година. Китай с 9,4 милиона тона представлява 74% от обема на глобалното потребление. Освен това консумацията на гъби и трюфели в Китай надхвърли цифрите, регистрирани от втория по големина потребител, Япония (480 000 тона), повече от десет пъти. САЩ (458 хиляди тона) се нареждат на трето място по отношение на общото потребление с дял от 3,6%, съобщава IndexBox.
В Китай потреблението на гъби и трюфели се е увеличило със среден годишен темп от +7,0% през периода 2010-2020 г. В стойностно изражение Китай (18,9 милиарда долара) е лидер на пазара. Втората позиция в класацията е заета от Италия, следвана от Япония.
През 2020 г. най-високите нива на консумация на гъби и трюфели на глава от населението са регистрирани в Холандия – 15 кг на човек, следвана от Китай – 6,44 кг на човек, Италия (4,87 кг на човек) и Япония (3,76 кг на човек) , докато средната световна консумация на гъби и трюфели на глава от населението се оценява на 1,63 кг на човек.
Пазарна прогноза
Очаква се пазарът да продължи тенденцията на нарастване на потреблението през следващото десетилетие, воден от нарастващото търсене на гъби и трюфели в световен мащаб. Предвижда се пазарното представяне да се забави, което ще доведе пазарния обем до 17 млн. тона до края на 2030 г.