Откриха туберкулоза по говедата в Асеновградско

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Огнище на туберкулоза е възникнало в животновъден обект на територията на община Асеновград, стана ясно след спешно заседание на Общинската епизоотична комисия в града. Огнището е обявено със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Съгласно заповедта се забранява придвижването на говеда от и към заразения животновъден обект с включване на тези, предназначени за незабавно клане в месодобивно предприятие. Животните, които са реагирали при интрадермалните изследвания, се изолират от останалите и се забранява извеждането им на паша до изпращането им за санитарно клане. Млякото от заразения животновъден обект следва да се насочи за преработка, гарантираща обезвреждането на причинителя на туберкулозата. Разпоредено е също да се извърши механично почистване и дезинфекция на помещенията за отглеждане на животни, както и на инвентара в животновъдния обект. От Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив пък следва да изготвят оздравителен план за ликвидиране на заболяването, се казва още в съобщението от Община Асеновград.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА