Датчаните изхвърлят 814 000 тона храна годишно

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Властите направиха цялостно проучване на хранителните отпадъци в цялата верига на стойността в страната

Проучването на властите показва, че в Дания годишно се изхвърля 814,00 тона храна. Докладът на Датската агенция за опазване на околната среда разделя хранителните отпадъци на пет категории; първично производство, хранително-вкусова промишленост, търговия на едро и дребно, ресторанти и домакинства. Описът за домакинствата обаче не е актуализиран, очаква се да бъде разгледан през 2022 г.

“В разхищението няма смисъл, особено когато стара дума за индустрия,  която се издържа от производството и продажбата на храни. Смятаме обаче, че вникването в резултатите от проучването ще положителен ефект. Това показва международния опит. Надявам се, че не само хранителната промишленост, но и цяла Дания ще следят резултатите с интерес и ще направят своите заключения и необходими промени “, казва датският министърът на храните, земеделието и рибарството Расмус Прен.

Хранителната промишленост генерира най-голям дял – 385 000 тона хранителни отпадъци годишно. В тази категория мандрите имат най – висок процент на разхищение на храна с цели 218 000 тона. В категорията „друга хранителна индустрия“ се изхвърлят по 156 000 тона годишно. Това включва например сортиране на храни поради големината, формата и външният им вид.

“Добре е, че сега имаме ясна представа за предизвикателството, което имаме с хранителните отпадъци в Дания. Важна предпоставка за целенасочени действия, когато ние като правителство имаме ясна амбиция за по-малко хранителни отпадъци във всички части на веригата. По-малкото хранителни отпадъци са полезни както за климата, така и за околната среда и ние ще работим за конкретни цели за намаляване на хранителните отпадъци през следващия програмен период “, заяви министърът на околната среда Леа Вермелин.

През 2020 г. Министерството на храните, земеделието и рибарството в Дания стартира годишния ден на хранителните отпадъци на 29 септември, където хранителната индустрия може да получи безплатна помощ за измерване и намаляване на хранителните отпадъци. Освен това на Дания съвсем скоро бе възложена задачата да подготви международен ISO стандарт за измерване на хранителните отпадъци.


А ето и каква е ситуацията с изхвърлянето на храни по света и у нас:

Домакинствата са най-големите прахосници на храна

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама