Забраняват се строежите върху пясъчните дюни на “Каваците”

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

11 директори към МОСВ назначени без конкурс?

11 директори на РИОСВ, национални паркове и басейнови дирекции не са били назначени по установения ред чрез конкурс. За това съобщи служебния министър на околната среда и водите Асен Личев на пресконференция в МОСВ днес, като уточни, че досега не е предприел смяна, защото уважава професионализма им и очаква да покажат защо заемат определените позиции.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев отмени Заповед №РД-402/09.04.2021 г., с която се променя режимът на дейностите в природна забележителност „Пясъчни дюни в местност „Каваците“. Това обяви той на пресконференция. Министър Личев съобщи, че в края на мандата си – на 9 април, предшественикът му Емил Димитров е подписал заповед за отмяна на императивната забрана за строителство на къмпингите „Смокиня“ и „Веселие“, които са в защитена територия.

Обявяването на защитената територия в местността „Каваците“ (в нея попадат къмпинг „Смокиня“ и част от бившия вече къмпинг „Веселие“) е от 1984 г. с решение на Комитета за опазване на природата към МС. „Със заповедта на Емил Димитров се променя режимът на цялата защитена територия, като се допуска районът на къмпингите и плажната ивица да се изключат от режима на опазването“, поясни зам.-министър Емилия Тончева.

Министър Асен Личев съобщи, че в тази връзка днес е освободил от длъжност директора на РИОСВ – Бургас Детелина Иванова, която е съгласувала изменението на режима на природна забележителност „Пясъчни дюни в местността „Каваците“. Зам.-министър Емилия Тончева подробно запозна медиите с цялата документация по случая.

внос, ЕС, Agrozona.bgНационален план за управление на отпадъците

През изминалата седмица МОСВ прие Национален план за управление на отпадъците за периода 2021-2028 г., благодарение на който ще бъдат избегнати санкции от Европейската комисия.

От МОСВ съобщиха още, че има информация за депа с клетки, които са на границата на запълване – Шишманци, Цалапица, Перник, Горна Малина, Велико Търново, Силистра и Кърджали.

В тази връзка МОСВ финансира по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. и от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) дейности по управление на отпадъците. Те са насочени към изграждане на съоръжения за предварително третиране, изграждане на нови регионални депа и разширяване на съществуващи. Според изискванията преди депониране трябва да се извършва предварително третиране на отпадъците, да се отделят рециклируеми фракции, които се предават за рециклиране с оглед намаляване на количествата за депониране.

ЕТИКЕТИ:
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА