Млекопроизводители в Германия настояват за проучване на пазара за монопол

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Производители на млечни продукти в Германия призоваха Федералната служба за картели в Бон, да започне разследване по Закона за конкуренцията така, че да се установи дали има монопол на пазара за мляко. От Федералната асоциация на германските млекопроизводители (BDM) критикуваха мандрите за прекалено ниските цени на млякото. Те дори изложиха своите искания по време на протест пред Федералната служба за картели в Бон.

Фермерите те поискаха, органите по конкуренцията да анализират детайлно ситуацията в млечната индустрия. „Въпреки че производствените ни разходи се увеличават и цените на млечните продукти също се повишават на световния пазар, изкупните цени на млякото в Германия остават практически непроменени. При това вие обвинявате мандрите за това“, заяви директорът на BDM Елмар Ханен, цитиран от dpa.

Демонстрантите на протеста носеха плакат с надпис: „Селскостопанските загуби са пари за игра на мандрите“. Най-накрая мандрите трябва да изпълнят отговорността си към производителите на мляко и да гарантират, че повече пари ще достигнат до млекопроизводителите. Федералната служба за картели многократно се е занимавала с пазара на мляко в миналото.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА