Румъния увеличи с 2% производството на агнешко месо в ЕС през 2020 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Производството на овче и козе месо в ЕС се увеличи с 2% през 2020 г., главно поради значителния дял на заклани животни от фермите в Румъния. Мерките на COVID-19 обаче продължават да влияят на пазара и все още не е ясно как тази ситуация ще повлияе на сезонното търсене около религиозните празници през пролетта на 2021 г. Това се казва в доклад на Съвета на ЕС за състоянието на пазарите за селскостопанска продукция в ЕС.

Пазарът продължава да се сблъсква със силен недостиг на глобално и вътрешно предлагане. Намалението с 1,6% на наличността на овче месо в ЕС през 2021 г. доведе до скок в цените. Износът на агнешко месо от Нова Зеландия е частично пренасочен към Азия, а търговските отношения между ЕС и Обединеното кралство добавят несигурност в цялата ситуация.

В средносрочен план се очаква производството и потреблението на овче и козе месо в ЕС да останат стабилни. Износът на живи животни вероятно ще намалее, докато вносът се очаква да нарасне, но ще остане доста под наличните тарифни квоти.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама