След като Министерство на земеделието, храните и горите определи в наредба съдържанието на саламуреното сирене като млечен продукт, сега е ред на сухите млека. На сайта за обществени консултации е публикуван проект на наредба за определяне на изискванията към наименованията, състава и характеристиките на някои частично или напълно дехидратирани млека, предназначени за консумация от човека, както и изисквания при етикетирането на тези млека.
Според наредбата, наименованието „кондензирано високомаслено мляко“ се използва за обозначаване на частично дехидратирано мляко, неподсладено, с масленост не по-ниска от 15 % w/w и с млечно сухо вещество не по-малко от 26,5 % w/w. „Кондензирано мляко“ представлява частично дехидратирано мляко, неподсладено, с масленост не по-ниска от 7,5 % w/w и с млечно сухо вещество не по-малко от 25 % w/w.
С наименованието „кондензирано частично обезмаслено мляко“ се обозначава частично дехидратирано мляко, неподсладено, с масленост не по-ниска от 1 % w/w и по-ниска от 7,5 % w/w и с млечно сухо вещество не по-малко от 20 % w/w. „Кондензираното обезмаслено мляко“ означава частично дехидратирано мляко, неподсладено, с масленост не по-висока от 1 % w/w и с млечно сухо вещество не по-малко от 20 % w/w. Наименованието „подсладено кондензирано мляко“ се използва за обозначаване на частично дехидратирано мляко, подсладено с добавяне на захароза (полубяла, бяла или екстра бяла захар), с масленост не по-ниска от 8 % w/w и с млечно сухо вещество не по-малко от 28 % w/w.
Имитиращите млечни продукти ще се продават само предварително опаковани
„Подсладеното кондензирано частично обезмаслено мляко“ представлява частично дехидратирано мляко, подсладено с добавяне на захароза (полубяла, бяла или екстра бяла захар), с масленост не по-ниска от 1 % w/w и по-ниска от 8 % w/w и с млечно сухо вещество не по-малко от 24 % w/w. „Подсладеното кондензирано обезмаслено мляко“ е частично дехидратирано мляко, подсладено с добавяне на захароза (полубяла, бяла или екстра бяла захар), с масленост не по-висока от 1 % w/w и с млечно сухо вещество не по-малко от 24 % w/w. Наименованието „сухо високомаслено мляко“ или „високомаслено мляко на прах“ се използва за обозначаване на напълно дехидратирано мляко с масленост не по-ниска от 42 % w/w. „Сухото пълномаслено мляко“ или „пълномасленото мляко на прах“ се определя като напълно дехидратирано мляко с масленост не по-ниска от 26 % w/w и по-ниска от 42 % w/w.
Наименованието „сухо частично обезмаслено мляко“ или „частично обезмаслено мляко на прах“ се използва за обозначаване на напълно дехидратирано мляко с масленост не по-ниска от 1,5 % w/w и по-ниска от 26 % w/w. „Сухото обезмаслено мляко“ или „обезмасленото мляко на прах“ представлява напълно дехидратирано мляко с масленост не по-висока от 1,5 % w/w.
При производство на подсладени кондензирани млека се допуска добавянето на лактоза в количество не по-голямо от 0,03 % от общата маса на крайния продукт.
Съдържанието на протеини в млякото може да бъде коригирано до минимално съдържание от 34 % w/w, изразено в обезмаслено сухо вещество, чрез добавяне и/или отнемане на млечни съставки, така че да не се измени съотношението на протеина на суроватката и казеина в коригираното мляко. С цел коригиране на протеините производителите могат да използват млечен концентрат, млечен пермеат или лактоза.
Какво още регламентира наредбата
С оглед защита здравето и правата на потребителите, наредбата осигурява предоставянето на информация за групата храни, регламентирани в нея.
Гарантирано е правилното етикетиране на млека, които не са предназначени за храна на кърмачета на възраст под 12 месеца.
Наредбата определя ясни изисквания и критерии към наименованията, състава, характеристиките и етикетирането на някои частично или напълно дехидратирани млека, предназначени за консумация от човека, попадащи в обхвата на нормативния акт.
Улесняват се дейностите по извършване на официален контрол в обектите за търговия, производство, преработка и дистрибуция с обхванатата група храни.