Вижте как да спечелите от полезната култура
Соргото е култура, чиито площи постоянно се увеличават, тъй като в условията на засушлив климат това сухоустойчиво растение намира все повече стопани, които да оценят преимуществата му.
Соргото е една от най-устойчивите на топлина култури. При отглеждане в умерения сух климат можете и да не поливате и при това да получавате достатъчно високи и стабилни добиви в такива условия, при които цааревицата и много други зърнени култури няма да дадат добра реколта. Освен това соргото използва по-ефективно наличната влага в сравнение с царевицата за зърно, а търсенето на световните пазари е стабилно. По обем производството на сорго заема пето място в света сред зърнените култури. Отглежда се на повече от 40 млн. ха.
Има висока продуктивност
Соргото се култивира на всички континенти в зоните с тропически и умерен климат. Малко повече от 40% от обема на производство се използва в менюто на хората от страните от Африка и Азия, където го потребяват във вид на цели зърна, като ориз, във вид на брашно заради липсата му на глутен, а също така и за ферментация за получаването на спиртни напитки.
Ценността на соргото се заключава в това, че културата има висока продуктивност, а също така е универсална в използването си: за стопански и технически цели, както и за храна.
Посевните площи със сорго заемат четвърто място в света след пшеницата, царевицата и ориза. Последните 50 години посевните площи със сорго в света са се увеличили с 60%. Основни производители са САЩ, Нигерия, Индия, Мексико, Судан.
Извежда солите от почвата
Соргото е ценна топлолбива култура. Характеризира се с висока сухо- и солеустойчивост. Листата и стеблата на растението саа покрити с восъчен налеп, което понижава изпарението. Соргото расте добре на засолени почви, пр това извежда солите от почвата и прави недостъпните форми на фосфора в по-достъпни, а също така изважда на повърхността леснодостъпните фосфати от дълбочината на земята.
По хранителна стойност соргото не отстъпва на зърнени храни, като царевицата и ечемика. В 100 кг зърна от сорго се съдърат 118-130 хранителни единици, 12-15% суров протеин, 3-4,5% мазнини, 70-80% въглехидрати.
Днес на пазара има няколко вида сорго – зърнено, захарно или силозно сорго, тревисто, метловидно сорго и др.
Ако трябва да се сравни сухоустойчивостта на соргото, то при засушливи условия царевицата ще дава около 1-1,2 т/ха, а соргото при тези условия ще роди до 4-4,5 т/ха.
Предшествениците
Съществува неправилно мнение, че соргото не е взискателно към предшествениците си и расте добре след зърнени култури. Като всяка друга култура, соргото също има претенции към тях.Най-добрите предшественици него не се явяват зърнените култури, а всякакви широколистни видове, като слънчоглед, зърнено-бобови, зеленчуци и др.
При избора на предшественик трябва да подбирате чисти от плевели слънчогледови поля, тъй като пониците на соргото в първите 30-35 дни от вегетацията растат бавно и се явяват слаб конкурент по отношение на бурените.
Още по темата за култури на новия климаат четете в брой 109 на списание “Агрозона”