Как да запазите препаратите, за да са ви от полза и догодина

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В селскостопанските аптеки се продават препарати за растителна защита в опаковки от 5 до 100 мл за течните формулации и от 5 до 500 г за праховидните. Тъй като една опаковка много често се използва многократно през годината, а често и част остава за следващата, се налага препаратите да бъдат съхранявани при домашни условия.

Има няколко основни правила. Помещенията да са на разстояние и изолирани от жилището и стопанските сгради за отглеждане на животни. За предпочитане е да се използват за тази цел места за съхранението на селскостопанския инвентар – като в малко открито шкафче се нареждат препаратите. Пестицидите трябва да са защитени от пряка слънчева светлина и да има възможност за проветряване. Ако се наложи съхраняване през зимата, температурите трябва да бъдат ниски, но положителни.

 

Пръска се само в точния момент

* Препаретът да се използва само, когато има заплаха от болести, неприятели и плевели;

* Да се пръска в по-хладната част от деня;

* Спазвайте указанията за концентрация, смесимост, карантинен срок, отровност за пчели, домашни животни и  хора;

* Количеството на разтвора се определя внимателно така, че да няма излишно, което да се изхвърля и да замърсява природата;

* Определяйте точно съотношенията: ако на опаковката на препарата е изписано, че се използва в концентрация 0,03%  това означава, че със спринцовка в 5 л вода се отмерват 1,5 мл препарат, а за 10 л вода – 3,0 мл препарат;

* За прахообразните препарати количеството се определя с мерки (чашки), които се продават заедно с пестицида. Ако няма клиентът да ги изиска от продавача.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА