56% от пшеницата е с високи хлебопекарни качества

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

56% от прибраната пшеница е с високи хлебопекарни качества. Това показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). В периода на жътвената кампания са взети 1 297 проби от 1 832 034 т. пшеница от зърнопроизводителните райони на страната (27 области). Тоест, тествано е 39,62 % от реколтираното количество, възлизащо на 4 626 318 тона.

Крайните резултати от проведеното окачествяване на пшеница, реколта 2020 г., показват, че разпределението на зърното по групи е както следва: Първа група – 5,60 % към 2,10 % за 2019 г.; 0,80 % за 2018 г.; 3,16 % за 2017 г.; 0,71 % за 2016 г.; Втора група – 11,60 % към 8,50 % за 2019 г.; 3,33 % за 2018 г.; 10,25 % за 2017 г.; 4,24 % за 2016 г.; Втора Б група – 38,70 % към 46,00 % за 2019 г.; 12,20 % за 2018 г.; 34,62 % за 2017 г.; 36,26 % за 2016 г.; Трета група – 43,80 % към 40,30 % за 2019 г.; 83,82 % за 2018 г.; 51,96 % за 2017 г.; 58,79 % за 2016 рек. г.

55,90 % от произведеното пшенично зърно през 2020 реколтна година е с високи хлебопекарни качества и се отнася съответно към първа, втора и втора Б групи. Същият процент от общото производство или 2 584 773 т. (при 4 623 923 т. общо производство по данни на МЗХ към 03.09.2020 г.) са с качество, удовлетворяващо изискванията на мелничарския отрасъл за производство на висококачествени брашна за хляб и хлебни изделия.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама