8 огнища на син език в Гърция, в Италия има и антракс, и западнонилска треска

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

8 огнища на болестта син език в Гърция са докладвани само за седмица, сочат данните на информационната система на ЕС за обявяване на някои особено опасни болести по животните (ADNS), обобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Огнищата са от серотип 04, като подона информация има и за 1 огнище в Италия. Сред опасните болести, които са регистрирани в рамките на ЕС са Африканска чума по домашните свине (A.S.F.) в Полша, Литва, Румъния и Словакия; африканска чума по дивите свине (A.S.F.W.B.) в Естония, Унгария, Полша, България, Латвия, Литва, Румъния и Словакия; опаразитяване с Малък кошерен бръмбар (Aethina tumida) (S.H.B.) в Италия; Кои херпесвирусна инфекция (K.H.V.) в Германия, Обединеното кралство и Чехия; антракс (ANTHRAX) в Италия и западнонилска треска (W.N.F.) в Италия и Испания.

България е докладвала 8 вторични огнища на АЧС при диви свине. Румъния е докладвала 38 първични и 2 вторични огнища на африканска чума по домашните свине и 21 първични огнища на африканска чума по дивите свине. В Унгария епизоотичната обстановка е следната: докладвани са 59 вторични огнища на африканска чума по дивите свине. В Полша ситуацията е подобна, докладвани са 6 първични и 4 вторични огнища на африканска чума по домашните свине и 36 първични огнища на африканска чума по дивите свине. Новооткритото в Италия e опаразитяване с малък кошерен бръмбар (Aethina tumida) и е докладвано е 1 първично огнище. Пак в Италия са докладвани 1 първично огнище на син език (Серотип:04), 1 първично огнище на антракс и 1 първично огнище на западнонилска треска. Западнонилска треска е открита в Испания, като е докладвано 1 първично огнище, обобщават от ЦОРХВ.

 

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА