Колко са новите ловци в Североизточна България?

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Стана ясен броят на новите ловци на територията на Североизточното държавно предприятие. В Ловно-рибарско дружество „Хан Омуртаг“-Омуртаг изпита са издържали 11 ловци. На организираните през тази година курсове са се явили 16 мераклии, но част от тях не покриват изискванията и не се сдобиват с желания ловен билет. През миналата година до изпит са стигнали 22, като 15 от тях са се справили с теоретичната и практическата част.

Девет са новите ловци в Ловно-рибарско дружество „Сокол 2001“-Антоново, като записаните за курса са били 18, но половината са отпаднали. През 2019 година желаещите да ловуват са били 23, а издържалите всички изпити – 17, сред които и една дама.

Кандидатите за ловци се препъват най-вече на теста, като по-голямата част от явилите се тази година са били скъсани в предишни години, но сега са наблегнали на теоретичната част и са успели да покрият изискванията, смятат изпитващите.

Според директорът на ДГС-Омуртаг инж. Красимир Николов съвместната работа на горските и ловците в района е пример, от който могат да се поучат много хора. Служителите на стопанството и авджиите охраняват заедно ловните територии, подхранват дивеча и регулират броя на хищниците. Случаите на бракониерски прояви в района са рядкост, а за последните няколко години ловните специалисти отчитат, че се е увеличил и броя на животните, като все по-често се срещат и трофейни екземпляри, с които териториалното поделение се гордее.

1200 са ловците на територията на Омуртаг и Антоново, като девет  са жените с ловен билет.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА