14 фамилни ферми за свине са без площадки за тор

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Според промените в Наредба 44 общо 294 обекта в страната трябва да бъдат оборудвани с такива места

294 са обектите – индустриални и фамилни ферми, в които се отглеждат свине, за които важи правилото, въведено с промените в Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдни обекти, за обособено място или съоръжение за предварително съхранение и обеззаразяване на тор, торови течности и технологични води за не по-малко от 40 дни, съобщава министърът на земеделието и горите Десислава Танева на питане на народния представител Георги Стоилов.

Според данните, изнесени от министър Танева, в страната има 66 индустриални обекта за свине, като всички имат торови площадки, лагуни или друг тип инсталации за торова маса. Фамилните ферми с прасета са 198, като от тях 184 имат площадка за съхранение на торова маса, а при 14 няма налична такава.

С промените в Наредба 44 относно повишаването на биосигурноста бе променена и категоризацията на обектите. В тази връзка в наредбата е посочено, че животновъдните обекти за отглеждане на свине във фамилна и индустриална ферма се привеждат в съответствие с изискванията на документа в срок до 31.12. 2020 г., уточнява Десислава Танева.

Големите индустриални обекти следва да имат съоражения за съхранение на тор и обеззаразяване, съобразени с капацитета и технологията на отглеждане, с изключение на случаите при сключен договор за ежедневно или директно извозване за преработка и оползотворяване. Когато обектите са разположени в нитратно уязвими зони, зааконодателството изисква да се спазват допълнително установени изисквания към практиката на събиране и съхранение на оборския тор, като изключение отново има за обектите, които имат договори за извозване на отпадъците.

Компетентен орган по контрола и спазването на изискванията в животновъдните обекти е Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) , като в зависимост от обема на работа на обектите със Закона за опазване на околната среда се въвевждат допълнителни изисквания, сред които оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на инвестиционните предложения за стрителство на ферми за интензивно отглеждане на свине с повече от 3000 места за свине за угояване или 900 места за свине-майки, както и издаване на издава и комплексно разрешително за интензивно отглеждане на свине с над 2000 места за свине за угоряване или с над 750 места за свине майки.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА