Обучават фермерите в отглеждането на сорго, суданка и техните хибриди

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Соргото става все по-предпочитана култура от земеделците в години на засушаване

Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще проведе дистанционен семинар на тема: „Отглеждане на сорго, суданка и техните хибриди  в отговор на климатичните промени. Разпространение, значение и технология на отглеждане”. Срещата ще се проведе на 4 юни, четвъртък, от 13.00 ч., като ще бъде използвана онлайн платформата ZOOM. Включването ще бъде възможно през електронно устройство (телефон, лаптоп, компютър) с достъп до интернет.

Лектор на семинара ще бъде доц. д-р Калин Сланев от Земеделски институт – гр. Шумен към Селскостопанска академия. Доц. д-р Сланев работи от години по проблемите на селекцията и семепроизводството на културни растения и по-специално на сорго, суданка и соргосуданкови хибриди. Заедно с проф. д-р Цветан Кикиндонов е автор  на книгата “Соргото в България и чужбина”.

Обучението включва два модула:

  • Сорго и суданка – значение, разпространение и използване в животновъдството;
  • Агротехника при отглеждането на сорго за зърно и суданка за зелена маса.

Ще бъде представена и дейността на НССЗ по подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г.

Участието в обучението е безплатно и без такси за земеделски стопани от цялата страна. За да се включите в семинара може да се регистрирате на следния линк, а  за повече информация може да се обадите на тел. 02 98100975 или 02 98100979.

Различни приложения

Соргото става все по-предпочитана култура от земеделците в години на засушаване и се използва за алтернатива на царевицата. Неговата популярност сред земеделските стопани расте постоянно, защото не изисква много разходи за отглеждане, адаптира се много лесно към различни почвени и климатични условия и намира разнообразни приложения – използва се за зърно, захар, силаж, биомаса и др.

Соргото е едно от най-разпространените културни растения в света и заема пето място в световното производство на зърно след пшеницата, ориза, царевицата и ечемика. Характерно за това растение е неговата сухоустойчивост. В райони с големи засушавания и горещ климат от соргото се получават по-високи добиви в сравнение с царевицата. При продължителна суша растението има способността да задържа растежа и развитието си и при валеж да ги възстановява отново. Соргото е много добра храна за почти всички видове животни, а по хранителна стойност се изравнява с царевицата.

Стопанските качества на соргото го определят като култура с разностранно приложение. Освен за производство на фуражи за животновъдството, то намира приложение и като храна на хората. Липсата на глутен, високото белтъчно съдържание, възможностите за овкусяване и други предимства определят соргото като важна диетична храна.

 

ПРОГРАМА НА СЕМИНАРА

начало:  13.00 часа

линк за регистрация:  https://forms.gle/dDBqnTQ86Me5c2Dr7

линк за срещата: https://us02web.zoom.us/j/81541497067, ID: 815 4149 7067

13.00 – 13.15      Представяне на лектора и участниците в семинара

13.15  – 14.00     Сорго и суданка – значение, разпространение и използване в животновъдството

14.00  – 14.45     Агротехника при отглеждането на сорго за зърно и суданка за зелена маса

14.45 – 15.00      Дискусия

            Лектор:    доц. д-р Калин Сланев – преподавател в секция „Селекция и семепроизводство на културни растения“ към Шуменски университет ”Епископ Константин Преславски”

 15.05 – 15.35        Представяне дейността на НССЗ по подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства“

          Лектор:    Експерт от НССЗ

15.35 – 15.45      Дискусия и закриване на семинара

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама