Соргото става все по-предпочитана култура от земеделците в години на засушаване
Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ) ще проведе дистанционен семинар на тема: „Отглеждане на сорго, суданка и техните хибриди в отговор на климатичните промени. Разпространение, значение и технология на отглеждане”. Срещата ще се проведе на 4 юни, четвъртък, от 13.00 ч., като ще бъде използвана онлайн платформата ZOOM. Включването ще бъде възможно през електронно устройство (телефон, лаптоп, компютър) с достъп до интернет.
Лектор на семинара ще бъде доц. д-р Калин Сланев от Земеделски институт – гр. Шумен към Селскостопанска академия. Доц. д-р Сланев работи от години по проблемите на селекцията и семепроизводството на културни растения и по-специално на сорго, суданка и соргосуданкови хибриди. Заедно с проф. д-р Цветан Кикиндонов е автор на книгата “Соргото в България и чужбина”.
Обучението включва два модула:
- Сорго и суданка – значение, разпространение и използване в животновъдството;
- Агротехника при отглеждането на сорго за зърно и суданка за зелена маса.
Ще бъде представена и дейността на НССЗ по подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства“ от ПРСР 2014-2020 г.
Участието в обучението е безплатно и без такси за земеделски стопани от цялата страна. За да се включите в семинара може да се регистрирате на следния линк, а за повече информация може да се обадите на тел. 02 98100975 или 02 98100979.
Различни приложения
Соргото става все по-предпочитана култура от земеделците в години на засушаване и се използва за алтернатива на царевицата. Неговата популярност сред земеделските стопани расте постоянно, защото не изисква много разходи за отглеждане, адаптира се много лесно към различни почвени и климатични условия и намира разнообразни приложения – използва се за зърно, захар, силаж, биомаса и др.
Соргото е едно от най-разпространените културни растения в света и заема пето място в световното производство на зърно след пшеницата, ориза, царевицата и ечемика. Характерно за това растение е неговата сухоустойчивост. В райони с големи засушавания и горещ климат от соргото се получават по-високи добиви в сравнение с царевицата. При продължителна суша растението има способността да задържа растежа и развитието си и при валеж да ги възстановява отново. Соргото е много добра храна за почти всички видове животни, а по хранителна стойност се изравнява с царевицата.
Стопанските качества на соргото го определят като култура с разностранно приложение. Освен за производство на фуражи за животновъдството, то намира приложение и като храна на хората. Липсата на глутен, високото белтъчно съдържание, възможностите за овкусяване и други предимства определят соргото като важна диетична храна.
ПРОГРАМА НА СЕМИНАРА
начало: 13.00 часа
линк за регистрация: https://forms.gle/dDBqnTQ86Me5c2Dr7
линк за срещата: https://us02web.zoom.us/j/81541497067, ID: 815 4149 7067
13.00 – 13.15 Представяне на лектора и участниците в семинара
13.15 – 14.00 Сорго и суданка – значение, разпространение и използване в животновъдството
14.00 – 14.45 Агротехника при отглеждането на сорго за зърно и суданка за зелена маса
14.45 – 15.00 Дискусия
Лектор: доц. д-р Калин Сланев – преподавател в секция „Селекция и семепроизводство на културни растения“ към Шуменски университет ”Епископ Константин Преславски”
15.05 – 15.35 Представяне дейността на НССЗ по подмярка 2.1.2 „Консултантски услуги за малки земеделски стопанства“
Лектор: Експерт от НССЗ
15.35 – 15.45 Дискусия и закриване на семинара