Производителите на органичен български мед подкрепят кампанията „Избирам 380“

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Избирам 380, производство, Agrozona.bg

„С две ръце подкрепяме националната информационно-образователна кампания Избирам 380! Запознати сме с нея и се радваме официално да го заявим. Много е важно когато потребителят пазарува да следи за баркода и произхода на продукта. Това е един вид гаранция за качество.“. Това сподели Петко Симеонов, основател на Bulgarian Organic Foods и учредител на първата призната Асоциация на производителите на биологичен мед в България в разговор за Агрозона.

Съединението прави силата

В Организацията на био храните, основана през 2016 г. , членуват 27 земеделски стопани, които отглеждат 4 500 пчелни семейства предимно в района на Стара планина. Медът  предимно се изнася извън граница, но постановлението на Министерството на земеделието, храните и горите за повече български храни в големите вериги  дава възможност на производителите  да започнат да предлагат продукцията си и в по- големите магазини в страната. През последните седмици от Организацията  успяват да сключат договор с някои от хипермаркетите и съвсем скоро се очаква бурканите с био- мед да бъдат наредени по рафтовете в тях, от които потребителите ще могат да си ги закупят директно. В съюза членуват пчелари от различни региони, като с малки изключения те покриват цялата територия на страната. Това ще им даде шанс да се появят в повече от един магазин и така да зарадват ценителите на био- храните. Именно с това решение на Министерството се променя положението за производителите, които до този момент не са си позволявали да работят с големите вериги. И въпреки, че това ще бъде предизвикателството, те приемат новите възможности с голямо желание, като по този начин ще могат да предлагат продуктите си на по-голям кръг от потребители.

мед, списание Агрозона, Agrozona.bgУдарите на пандемията върху сектор „Пчеларство“

Ограниченията за пътуване и износ, възникнали като резултат от бързо разпространяващия се коронавирус предизвикват леки сътресения в началото на обявеното извънредно положение в страната. Въпреки това, нещата бързо влизат в релси и „Bulgarian organic foods“ успяват да изпълнят доставките си за ЕС и съседни страни. Освен това,както други производители от сектора, те забелязват увеличено търсене на вътрешния пазар по време на карантината. Съвсем скоро, в края на май или началото на юни се очаква да бъде „изваден“ и първият за годината био- мед от акация.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА