„Няма идеален сорт, но сортовете череши, които могат да издържат на повратните пролетни мразове, са сортовете, които се развиват по-късно, с по-късен цъфтеж, като „Козерска”, „Гермерсдорска”, „Стефания”, каза за „Агрозона” гл. Ас. д-р Симеон Крумов, един от селекционерите в областта на черешата и лозата в Института по земеделие – Кюстендил. „Стефания” е наш сорт с изключително късен цъфтеж и като цяло самата селекция на Института по земеделие в Кюстендил е насочена към създаването на сортове, устойчиви на стресови фактори, на мразове”, допълни той.
Според него заради променливото време студът може да нанесе различни по степен повреди на растенията в зависимост от фазата на развитие на дървото. „Колкото е по-напред растението в развитието си, толкова проблемите са повече.”, категоричен е той. Ако по време на цъфтежа на черешата се случи да има мразове и по-слабо падане на температурите могат да нанесат сериозни щети. Затворени ли са все още пъпките, то тогава дърветата могат да издържат и до -6 градуса.
„Стефания” е сорт череши, който узрява през третото десетдневие на юни-началото на юли. Дървото е силнорастящо, с много добра студоустойчивост, добра устойчивост на повратни студове и късни пролетни мразове. Цъфтежът е късен. Родовитостта е висока. Плодовете са едри до много едри, широкосърцевидни, тъмномахагонено червени, с плътно розовожълтеникаво месо с много добри вкусови качества, розов сок и отделяща се костилка.