В кризисната обстановка, която настъпи в страната заради коронавируса, все по-важно става каква храна ядем и дали тя помага на организма ни. Една от полезните храни, които можем да си позволим е рибата. Тя може да бъде много полезна в борбата с вируса, категоричен е Йордан Господинов, председател на БГ ФИШ. Тя съдържа много минерални вещества – микро и макроелементи, стабилизира здравето на хората. Полезната храна не създава стрес в организма, защото е бедна на съединителна тъкан. Лесно се усвоява, не дава тежест в стомаха, лесно преминава през храносмилателния апарат, а и нейните минерални вещества са лесно усвоими, коментира Господинов.
Той сподели и очакванията си за повишение в консумацията на риба. На този етап, въпреки стреса на пазара и презапасяването на хората, все още не се наблюдава свръхизкупуване на риба – единствено лек ръст в консумацията от появата на вируса насам. Недостиг обаче няма да изпитаме, тъй като има достатъчно количества, които да задоволят родния пазар. Годишно внасяме около 50 хил. т риба и рибни продукти и произвеждаме около 20 хил. тона. „Нашият пазар е презадоволен с българска и вносна риба. Това, което имаме като сладководна риба и морска (около 30 вида), е достатъчно“.
Оказва се, че дори наблюдаваме свръхулов на някои от любимите риби по морето. Това са цацата и хамсията. „Има толкова много едра риба в морето, че спряхме да я ловим, защото напълнихме всички хладилни съоръжения. Апелирам към гражданите да купуват и да ядат. Това е евтина и вкусна риба“.