Министър Танева: Мерките за зелени плащания притесняват най-много фермерите в бъдещата ОСП

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Мерките за зелени плащания в новата ОСП и увеличението на субсидиите са сред най-често срещаните въпроси от фермерите по време на информационната кампания на МЗХГ за директните плащания. Това каза специално за „Агрозона“ земеделският министър Десислава Танева по време на откриването на една от най-модерните линии за производство на яйца у нас в Пещера. Танева коментира, че основната точка от дневния ред на тези срещи е именно дебата за ОСП, предизвикваща най-голям интерес. От страна на производители пък излизат много добри предложения.

„Най-често срещаните притеснения са свързани смерките за зелени плащания – какво ще предложим. Други въпроси са свързани с увеличението на субсидиите. Отговаряме положително, по настоящето предложение ние имаме увеличение на пакета директни плащания, но конкретния размер на хектар зависи от това и колко земя ще заявим за подпомагане“. Други въпроси, които възникват са таваните на плащанията, обвързаната подкрепа, националната преходна помощ и за това как държавата ще контролира правилното разпределение на субсидиите.

Тепърва започва и подготовката за зелената сделка, допълни министърът. „Трябва да приложим мерки, щадящи околната среда в начина, по който произвеждаме земеделска продукция. Мисленето на земеделските производители се насочва в положителна посока – как всички да бъдат печеливши –  и фермерите да имат допълнително доход и да изпълняваме целите, които обществото поставя на дневен ред“.

По информационната кампания вече са обходени 6 области. За МЗХГ е от изключителна важност да има пряка обратна  връзка със земеделския бранш, тъй като се намираме в най-важната година за новия програмен период, коментира Танева. Очаква се около средата на годината да има яснота и приета многогодишна финансова рамка и регламентите, касаещи ОСП да са финализирани. “SWOT анализите са готови, на тези срещи представяме всичко дотук, което е ясно, прието, предложенията, които все още са в процес на дебат и предложенията, които искат да направят земеделските производители при изготвянето на Националния стратегически план.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА