Зеленчукопроизводителите получават парите си по обвързаната подкрепа по-рано

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Зеленчукопроизводителите ще получат парите си по обвързаната подкрепа с 15 дни по-рано спрямо 2019 г. Това съобщия изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев. Той проведе среща с представители на асоциациите на овощарите в България. Средствата ще бъдат преведени по сметките им поетапно от 13 до 18 март тази година.

Грудев припомни, че до 31 януари стопаните доказват произведената и реализирана продукция пред фонда. Той призова бенефициентите да бъдат коректни и по-експедитивни при отчитането на документите. Колкото по-бързо представят изискваните документи, толкова по-скоро те ще бъдат обработени и определени ставките по схемите, подчерта изпълнителният директор на фонда.

Васил Грудев заяви още, че проверките на място остават интензивни. Най-голям процент некоректно заявени за подпомагане площи са открити при производството на полски култури.

По време на срещата бе обсъден и предстоящия прием по схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция”. По схемата тази година ще бъде разпределен над 4 пъти по-голям ресурс в сравнение с 2019 г. Бюджетът е увеличен от 3,6 млн. лв. на 18,6 млн. лв. Заявления ще се подават от 3 до 28 февруари 2020 г. Приоритет при приема ще бъдат проектите на чувствителните сектори, каквито са тези на плодоветe и зеленчуците.

Грудев обясни, че финансовата подкрепа ще покрие част от разходите за машини за пакетиране, линии за подготовка, охлаждане и съхранение на първична земеделска продукция. Обхватът на схемата е разширен, като се включват и машини, оборудване и съоръжения за защита от слана и градушки.

Овощарите изразиха удовлетвореност от създадената от ръководството на ДФЗ – РА организация, която позволява плащанията на субсидиите да изпреварват сроковете, заложени в индикативния график.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА