Люксембург става първата европейска държава спряла глифозата

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Люксембург ще стане първата държава от ЕС, която ще спре да използва  глифозат. „От 1 февруари 2020 г. отнемаме разрешението за продажба на всички хербициди, съдържащи глифозат. През годините нашите фермери са го използвали за борба с плевелите. До 30 юни препаратът ще бъде спрян от  свободна продажба, а до края на 2020 г. ще може да се купува само от големи ферми “, коментира министъра на земеделието на Люксембург Ромен Шнайдер.

До 15 декември 2022 г. хербицидите на основата на глифозат са позволени в ЕС и фермерите могат да продължават да ги използват при обработката на полето. Тогава държавите-членки на ЕС и членовете на Европейската комисия ще вземат решение за по-нататъшното ѝ използване или използване.

Люксембург като цяло използва малко глифозат при обработка на селскостопанските култури. Затова обаче се изплащат обезщетения на хората, които не го прилагат. На фермерите се плаща 30 евро / дка; за лозари – 50 евро / дка, овощари – 100 евро / дка.

Според KazakhstanZerno.kz Люксембург отдавна се интересува от нови видове продукти за борба с вредителите.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА