„Към момента имаме една абсолютно нестабилна цена на свинското месо. Пазарът е в абсолютен вариетет, кривите са много динамични. Можем да срещнем цена на дребно на свинското между 9 до 11 лв в зависимост от вида и качеството на месото.”, коментира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) пред БНТ. „В същото време цената на едро реализира 22% покачване на годишна база. Доста случаи се наблюдават цената на едро да е по-висока от цената на дребно. Това доказва нестаилността на пазара. По-големи търговски субекти вкарват повече месо и го продават с по-малки търговски надценки. От тук се създаде тенденция за извличане на максимална полза от създадената пазарна паника. 5-8% от цената са в следствие именно на тази пазарна паника и желание за извличане на максимум полза от ситуацията.”, допълни той.
Според специалистът има налице обективни обстоятелства за увеличаване на цените на свинското, намаляха стадата, както и голямата нужда в Китай, което оформи едно доста сериозно търсене в европейския пазар. Това повлия и на нашия пазар, категоричен е Иванов. „Цената на вносното месо поскъпна рязко, както и на българското, но въпреки всичко се наблюдава една тенденция на закупуване на българско месо въпреки че е доста по-скъпо.”.
Въпреки пазарната паника обаче се наблюдава едно контраявление – пазарът е силно конкурентен и взаимодействието протича така, че желанието за спекула не се получава. Според Владимир Иванов тази конкуренция води до едно по-балансирано разпределяне на ценовите разлики по веригата.
„Вероятно до януари-февруари месец ще влезем в някакъв стабилитет по отношение на цената.”, допълни председателят на ДКСБТ.
Според него ценовото разместване ще донесе повече пари на бранша. „Браншът стана по-добър и от санитарна гледна точка, ще стане и по-конкурентоспособен.”