Повече от 10 на сто ще поскъпнат колбасите след Нова година, когато месопреработвателите очакват търговските вериги да отговорят на предложението им за корекции в цените на месните продукти. За предстоящата промяна съобщи председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов по време на дискусията „Да, на българските храни!“, която се проведе днес. Това увеличение е трето поред за тази година и в крайна сметка спрямо миналата година има 20 на сто ръст в цените на преработените мръвки.
Скъпото свинско месо е основната причина за регистрираното поскъпване. Уникално високите цени на свинското мъчат родните месопреработватели, стана ясно от думите на Урджанов. В момента те купуват от други европейски държави основната си суровина много скъпо, като увеличението е над 50 на сто от март до сега.
Господстващото положение на веригите отново мъчи родните производители, съобщи още председателят на месопреработвателите. От втори декември те са заявили, че цените ще бъдат вдигнати, но решение от веригите се чака в рамките на два месеца. През този период никой преработвател, дори и най-големия няма в складовете си толкова много месо, че да издържи в очакване на отговора и се налага да работи с високи цени на суровините и ниски цени при реализацията. Атанас Урджанов се надява да няма фалирали компании в това време, но не е голям оптимист.