Учени от университета в Лида, Великобритания, откриха, че гъбите могат да се превърнат в екологичен заместител на торовете за културите. Като част от изследванията експертите проведоха експерименти за намаляване на прилагането на торове. Те решиха да се спрат на спорите на гъбите, които бяха въведени в корените на пшеницата и други култури, пише tripoli.land.
Благодарение на това откритие е възможно да се подобри усвояването от културите на хранителни вещества като азот и фосфор. В допълнително проучване експертите установяват, че тези вещества се доставят от самите гъби по време на повишаване на нивата на въглероден диоксид. Те предполагат, че това се дължи на партньорството на гъби и растения, при което последните получават от първите голямо количество допълнителни хранителни вещества от почвата.
Откритието, според авторите, може да се превърне в основа за новите земеделски системи, а именно, да помогне на фермерите да зависят по-малко от използването на торове.