Свинското в Китай започна да поевтинява

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Анализатори прогнозират положителни тенденции в цените на европейския пазар на свинско месо. Търговската организация на германските свиневъди ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter) отбеляза, че износът на свинско месо за Китай расте. Освен това започва да набира скорост коледното търсене, което трудно може да бъде напълно удовлетворено.

След десетгодишен период на застой, цените на свинското за клане в Европа възобновиха повишение, но в последните няколко дни се появиха новини, които могат да подкопаят тенденцията в дългосрочен план. Китайският пазар показва тенденция към намаляване на стойността.

Пикът на средните цени на свинско месо на едро в Китай беше регистриран на 4 ноември 2019 г. – 7,37 долара за килограм. Рязкото покачване беше предизвикано от епидемияta от АЧС. Експертите обаче предупреждават за промяна в ситуацията на китайския пазар. През последните 3 седмици цената рязко падна; на 25 ноември килото стигна  6,09 долара. В сравнение с пиковата стойност това е 17.4% надолу.

Все пак това е много над средното за света. В Германия килограм свинско се търгува за 2,16 долара за килограм, Дания – 2,02 долара, Бразилия – 2,09 долара, Русия – 2,24 долара на килограм.

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА