10% от биоманджите може да са от обикновени съставки

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Заведенията за обществено хранене, които искат да предлагат ястия и храни, приготвени от биологични продукти, могат да направят, като приготвят от 90 до 100% от храната с биологични продукти от земеделски или аквакултурен произход, е една от новостите, които въвеждат промените в Наредба 5 от 2018 г. за прилагане на правилата за биологично производство, етикетиране и контрол в тази сфера. Продуктите, които се влагат в храните, трябва да са пуснати на пазар с термини или означения за биологичен метод на производство, се казва още в документа. До 10% от използваните за приготвянето на биологични ястия и напитки продукти от земеделски произход, като подправки, плодове, зеленчуци и др. да са небиологични (конвенционални или в преход към биологично производство), ако на пазара няма такива биологични продукти.

При приготвянето на биологични ястия не могат да бъдат използвани продукти от лов и риболов, категоричен е още текстът на новата Наредба 5.

В изискванията към заведенията за обществено хранене изрично се въвежда правило биоястията и напитките да се приготвят на различно място или в различно време от конвенционалните. При започване на готвенето на тези манджи повърхностите, оборудването и инвентара на обекта трябва да са ефективно почистени, като за това се съхраняват специално записи. Приличат ли си продуктите, екостоката трябва да е изрично надписана и маркирана още от производителя.

Заведенията за обществено хранене ще могат да етикетират свой продукт с термина „биологичен“ или когато в менюто си имат само подобни ястия, или правят само отделни блюда. За тази цел те ще получават специално удостоверение, което ще бъде водено в списък в Областната дирекция по безопасност на храните, както и в централата на БАБХ.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама