Подготвяме документи за европейска защита и на „Суджук Търновски“, съобщи за „Агрозона“ Димитър Маджаров, председател на Сдружението Традиционни сурово-сушени месни продукти. „Надяваме се в рамките на два-три месеца да бъдем готови с документацията и да стартираме процедурата“. Досега България има признати в ЕС като месни храни с традиционно специфичен характер пет продукта. Сред тях са „Пастърма говежда“, „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица“, както и „Кайзерован врат Тракия“. Първите четири продукта бяха признати официално като традиционно български месни мезета през 2014 г, докато кайзерования врат – година по-късно.
Месните храни с традиционно специфичен характер се произвеждат по утвърдени рецепти. Те носят специално европейско лого, което се поставя на всеки един от тях и гарантира специфичния им произход.
„Българинът залага на традицията на трапезата си“, категоричен е Димитър Маджаров. „Българинът консумира, кюфте, кебапче, карначе, традиционните продукти като траен салам, луканки, суджуци, филе „Елена“, врат „Тракия“, това си е българска традиция, която си продължава“, допълни специалистът.
Регламентът на ЕС относно производството на традиционни месни храни позволява продуктите да се приготвят и от българско, и от европейско месо, а заради развитието на кризата с Африканската чума по свинете (АЧС) това условие се оказва в услуга на родните месопреработватели.