В последно време споровете на учените за опасностите и ползите от месото не престават. Неотдавнашно проучване е на път да наклони везните в една посока. Група учени от Оксфорд и университета в Минесота са разработили AREI – индекс, който показва неблагоприятните фактори за околната среда от производството на дадени продукти. Както вече знаем, колкото по-ниско е въздействието на продуктите върху околната среда, толкова по-малък е рискът от смъртност. По този показател месото се оказва най-вредният продукт на Земята.
Според изследователите едно от най-ниските нива е било регистрирано при зърнени храни, зеленчуци, плодове и зехтин – по-малко от 4 единици на порция. Докато в необработеното червено месо този показател е 73, след обработката тази цифра се намалява с 2 пъти до 37 единици. Установено е също, че консумацията на вредни храни води до диабет, рак на храносмилателната система, исхемична болест на сърцето и инсулт.
Учените отбелязват, че в цял свят има тенденция на нарастване на употребата на продукти, които влияят неблагоприятно не само на човешкото здраве, но и на околната среда. Изследователите съветват онези региони, чиято диета се състои главно от „опасни“ храни, постепенно да увеличават дела на безопасни растителни храни в диетите си.