В Добричко подготвят скоростно нивите за новата реколта

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

В Добричка област стопаните са провели предсеитбената подготовка на най-много декари – над 682 хил. дка, сочат данните на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). На второ място са фермерите от Бургаско, където вече наторени и изорани са 600 930 дка. Трети са земеделските производители от Плевенско. Там обработени предсеитбено са 481 032 дка. В челната петица са още фермерите от Велико Търново, където предсеитбена подготовка са минали ниви в размер на 453 373 дка и в Хасково с 416 920 дка.

На територията на цялата страна вече са обработени 5 921 326 дка, съобщават от агроведомството. Предсеитбено торене с фосфорни торове вече са минали 1,6 млн. дка, а с азот – близо 2 млн. дка. Калий е доставен на близо 1 млн. дка, сочи статистиката на МЗХГ. С полезните вещества най-много земи са обработени на територията на област Силистра, показва анализ на данните.

Дълбока оран е направена вече на 2 233 049 дка в цялата страна, като кампанията продължава.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА