Хитрец от Русенско скрил 3 прасета на топло за Коледа, но взел парите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Три прасета в стопанство тип „заден двор” са били намерени при обиколката на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)- Русе в град Бяла. За тях стопанинът им е получил еднократна помощ от 300 лв. след като е бил предприел мерки за почистване и дезинфекция след извършване на доброволно клане на прасета за угояване за лични нужди, стана ясно по време на заседанието на Областната епизоотична комисия в града на Дунава. При получаването на помощта всеки от стопаните е длъжен да декларира, че в период от една година няма да отгледа прасета в личното си стопанство.

Съобразно предварително утвърден график на територията на областта се извършват проверки на стопанствата, където са се отглеждали прасета за лични нужди, допълват от ОДБХ.

Из цялата страна текат задължителни проверки на стопаните, които са попълнили декларации, че са евтаназирали доброволно прасетата си и са получили държавна помощ от 300 лв за това.

Три от седемте по-големи свинеферми на територията на областта също са получили обезщетенията си във връзка с извършеното евтаназиране на животните, допълват от комисията. В Област Русе свинекомплекси има в Бръшлен, Голямо Враново, Николово, Караманово, Юделник и др.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА