Можете да си направите брашно или да сварите отвара
Използването на рибни продукти в зеленчукопроизводството не се явява нещо необичайно. Жителите на някои крайбрежни страни през ХVІІІ век са внасяли в нивите си отпадъци от риба и рибни продукти. В Япония рибата е била специално изсушаване, смилана и поставяна непосредствено в ямките за засаждане на картофи и зеле.
Такъв тор съдържа около 50% от бързоразлагащи се азотни органични вещества, 14% фосфор, почти същото количество калций, а също и микроелементи, благодарение на които почвата се неутрализира.
И днес се произвежда рибно брашно, но то се дава на животните. Такова брашно е скъпо и затова хората предпочитат да торят с минерални или органични торове. Но ако имате предостатъчно рибни отпадъци, то можете да ги използвате напълно спокойно за подхранване на градинските растения.
Това може да се направи по следния начин. Нарежете рибата на парченца и добавете заедно с компоста в дупката за засаждане. Можете да приготвите и рибна отвара (в 10 л вода се вари 2 часа 1 кг риба, след това се прецежда и се разрежда в съотношение 1:10) и се полива под корените на растенията.
Отварата трябва да се съхранява не повече от две денонощия, желателно е в прохладно място, иначе ще се развали.
Остатъците от рибните глави, опашки, перки и кости трябва да се изсушат, да се стрият на прах и да се подсипят в основата на растенията.
За такива цели не трябва да използвате маринована и солена риба – в нея има много натрий и хлор, които обичат само морковите и цвеклото.