Паскал Желязков, БАБХ: Кризата с АЧС е овладяна

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Кризата с африканската чума е овладяна, но трябва да се намали драстично плътността на дивите свине в природата, защото те се явяват резервоар. Това коментира пред Националната телевизия изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков. Случаите на болестта драстично са намалели, благодарение на мерките, които бяха взети от МЗХГ, коментира Желязков. Според него голяма роля има включването на повече хора от науката в борбата с африканската чума. „От една година Агенцията е подложена на постоянен натиск от хора, които не са компетентни. Когато се включиха повече хора от науката, това са колегите от Центъра за оценка на риска в хранителната верига, колегите от Лесотехническия университет, Ветеринарен факултет, колегите от Стара Загора, нашият институт, на който бях директор – виждате, че случаите намаляха драстично. През месец юли, когато беше пикът имахме 5 индустриални ферми, следващият месец бяха две, септември само една в с. Новоселци, Видинско. А при дивите животни излизат общо са 65 случая с 89 животни, но те са единични.“, допълни проф. Желязков.

Относно разпредената проверка от главния прокурор за евентуални длъжностни престъпления в БАБХ, проф. Паскал Желязков каза, че още няма резултати.

Промени в агенцията ще има, но е рано да се каже какви точно ще бъдат. „Преди няколко дена инициирахме среща с Българския ветеринарен съюз, защото има леко раздалечаване с колегите, които са от БВС, които са регистрирани ветеринарни лекари на терен и държавната администрация. Смятаме да сложим нови правила за работа с регистрираните ветеринарни лекари на терен. Просто по-активно да ги включим. Също така има много общини, където има недостиг на ветеринарни лекари на терен, във връзка с контрола по здравеопазване на животните. Така че ние ще направим една ревизия къде има недостиг на кадри. Колегите в агенцията са обучени, всеки по даден въпрос. Разбира се, те са най-добре подготвените към момента, просто трябва да изпълняват задълженията си. Всеки нов човек, който дойде, трябва да бъде обучаван. Засега не предвиждаме драстични промени, просто може би само вътрешни реорганизации“, допълни проф. Желязков.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА