Съмнения за АЧС в САЩ

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

В четиринадесет американски щата, земеделските производители са започнали сериозна подготовка за посрещането на възможна епидемия от африканска чума по свинете. Министерството на земеделието на САЩ, правителството, законодателите, свиневъдите и други представители на свиневъдната промишленост търсят начини за предотвратяване разпространението на АЧС във всички щати, както се случи във всички китайски провинции.

В Айова например, в една от най-големите свинеферми в окръг Уебстър, Мисисипи, вече е намерено  прасе със симптоми на АЧС. Ситуацията се влошава от факта, че  30 дни преди откриването му прасета от фермата са транспортирани и продадени в други региони на щатите.

Стопаните съобщават за откриването на болно животно пред местните власти. Дванадесет часа са дадени на транспортни фирми, които превозват свине. За седемдесет и два часа продажбата и движението на свине в страната и износът им в чужбина са били спрени.

В радиус от 10 км от свинефермата, където е открито болното прасе, е въведена карантина. След потвърждаване на заразата с прасета от АЧС, добитъкът във фермата е напълно унищожен. Онези прасета, които са били транспортирани в други региони на Съединените щати, подлежат на унищожаване.

Тогава беше въведена карантина, която действаше в радиус от 10 км от заразената ферма.

В рамките на 24 часа инфекцията с АЧС трябва да бъде потвърдена или отказана.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА