Коктейли за всяка жажда

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
11 Минути

За появата на коктейлите има различни истории и всички те са свързани с любовта към експеримента и любимата напитка. Първата легенда е най-романтичната. Тя води до далечната 1770 година, когато по това време един собственик на бар в близост до Ню Йорк загубил своя любим петел. Като награда за намирането му той обявил, че ще даде дъщеря си за жена. Минало се известно време и на вратата му почукал един армейски офицер на ръце с петела му, който за съжаление обаче бил загубил своята красива опашка. На стопанина на петела не оставало какво друго да направи, освен да изпълни обещанието си за предстоящата сватба на своята дъщера. Заради случката дъщерята на собственика, която работела в заведението на баща си, от вълнение започнала да смесва различни напитки, които веднага получили името си „кок тейл“ – cock tail – от английски език петльова опашка.

Друга легенда пък казва, че началото на коктейлите идва от Франция, където в дълбоката провинция още от ХV век смесвали вино и спиртни напитки и наричали сместа coquetelle или коктейл.

Трета легенда пък твърди, че началото на коктейлите идва от Англия, където историята на тези ароматни напитки е свързана с коневъдството, където нечистокръвните коне били наричани по този начин, заради опашките им, които стърчали като на петел.

 

В САЩ са най-известни по време на сухия режим

Коктейлите са едни от най-предпочитаните напитки по време на сухия режим в САЩ през 30-те години на миналия век. Желаейки да удовлетворят търсенето на алкохол от нацията голяма част от собствениците на барове започват да произвеждат нелегално алкохол, който бил с неприятен вкус и ниско качество. За да се хареса той на клиентите на питейни заведения, собствениците на барове започват да смесват различни сладки и ароматни съставки, за да прикрият лошото качество на нелегалния алкохол. Скоро те се превръщат в последен писък на модата и изкусните бармани, които в Америка се наричат със специална дума, която подчертава способността им да смесват коктейлите, стават живи легенди, благодарение на измислените от тях рецепти за коктейли.

От САЩ модата на коктейлите се разпространява и през океана в Европа – Англия, Франция, Италия – на всички места, където пулсът на живота трябва да е в крак с модата на времето. Ако сте се намирали в Ню Йорк култовото място за коктейли е било „Свети Риджис“, в Лондон подобно заведение е било „Американският бар“, а в Париж и Венеция – „Харис бар“.

Освен специализираните барове, където се сервират подобни напитки, популярност добиват и коктейлните вечеринки. Те се превръщат в неразделна част от живота на младото поколение като джазът, чарлстоните и мундщуците.

 

Джинът е тяхна основа

Историята разказва, че първите коктейли биват приготвяни на основата на джин, който бил за предпочитане да се сервира в комбинация с други напитки. А първите рецепти за коктейли, които пазят актуалност и до наши дни като „Мартини“, „Дайкири“, „Манхатън“, се отнасят към втората половина на ХIХ век. Истинското развитие на рецептурите за коктейли става през 30-те години на ХIХ век. В Париж по това време се появяват „Блъди мери“ и „Сайд кар“, а в Италия – „Американо“ и „Негрони“.

 

Правилото

Коктейлите биват смес от няколко напитки (обикновено с не повече от 5 съставки), плюс добавки, които се използват в много малки количества – сол, подправки, аромати и др. Съставът на коктейлите може да бъде най-различен. Повечето коктейли се приготвят с много лед, като към тях се добавя слабо минерализирана или изворна вода.

 

 

„Сини Хаваи“

Ярката индивидуалност е основната черта на коктейла. Удивителното е, че този коктейл с тропически вкус е измислен далеч не на Хаваи, а по-скоро на противоположна точка на земното кълбо – в бар „Занзибар“ в Лондон. Тази напитка е богата на вкусови качества. Тя е млечна, лятна, свежа. Като правило този коктейл се поднася в голяма чаша с няколко чадърчета и сламки, и така ще ви гарантира екзотичната атмосфера за вечерта.

 

Как да си го приготвите

Вземете 30 мл ром „Bacardi“, 30 мл син ликьор „De Cuyper Blue Curacao“, 60 мл сок от ананас, 30 мл лимонов сок, 30 мл захарен сироп, лед, парче ананас за сервиране, листенца мента, коктейлна череша.

Смесете напитките в шейкър или директно в чашата. Украсете с парченце ананас, листенца мента, черешка и няколко сламки.

„Космополитън“

„Космополитън“ е коктейл, който се ползва с голяма популярност из целия свят. Според една от версиите този коктейл се създава специално за водката „Absolut Citron“ в полза на марката. Има обаче и данни, че той е създаден от американски барман на име Черил Кук в Саут Бийч, Флорида. Въпреки че тази напитка се разпространява в гей баровете още в края на 70-те и 80-те години на миналия век, официалната дата на рождението ѝ е 1985 г. След тази дата се появяват много претенденти за изобретяването на напитката, както и такива, които се опитват да интерпретират рецептата.

 

Лесна рецепта

„Космополитън“ обикновено се поднася в големи чаши за коктейли, които се наричат още мартини глас. Смесете 2 части водка с аромат на лимон, 1 част ликьор „Cointreau“, 1 част сок от червена боровинка и сокът от половин лайм.

Друг вариант за приготвянето на коктейла предвижда използването на 40 мл водка, 15 мл „Cointreau“, 7 мл пресен лимонов сок, 30 мл сок от червена боровинка. За украса можете да използвате парче лимон или лайм.

„Пина Колада“

„Пина Колада“ е сладък карибски коктейл, който в превод означава „филтриран ананас“. Някога така бил наричан пресният ананасов сок, който се е поднасял прецеден, за разлика от непрецедения. По-късно към сока се добавя ром и захар. Накрая, в средата на миналия век, в един от пуерториканските барове се ражда рецептата за коктейла, който придобива огромна популярност и става гордост на Пуерто Рико. Основна съставка на коктейла се явява ромът, кокосовият ликьор и ананасовият сок.

Как да го забъркате

Вземете 60 мл бял ром, 60 мл ананасов сок, 75 мл кокосова сметана, парче ананас, разбита сметана и вишна за украса.

Смесете в блендер всички съставки, добавете лед, разлейте по чашите. Отгоре декорирайте с разбита сметана и украсете с плодове.

 

„Дайкири“

Днес под това име се среща цяла група коктейли, за които оригиналната рецепта всъщност е само една – за класическото „Дайкири“. Историята на неговото създаване води началото си от първите години на ХХ век в място, наречено Дайкири, което се намира на изток в Куба. Инженер на име Паглиучи и неговият познат Дженингс Кокс решават да приготвят напитка, но той не разполагал с нищо друго, освен с ром, лайм, захар и лед. Те смесили коктейла в шейкъра и решили да го нарекат „Дайкири“ по името на населеното място.

 

Бързо и лесно

За тази класическа рецепта трябва да смесите в шейкър 40 мл бял ром, 20 мл сок от лайм, 7 мл захар или захарен сироп. След това напълнете шейкъра с лед и разбийте добре сместа. Изсипете течността в чаша за коктейл и поднесете.

„Б-52”

Коктейлът се състои от три слоя ликьор, като при правилно смесване те се забелязват добре в чашата. Съществуват няколко различни теории за произхода на коктейла. Първата история твърди, че „Б-52“ е създаден в един от емблематичните барове на Малибу – „Alice“ и е наречен в чест на бомбардировача „Боинг B-52 Stratofortress“. Друга пък казва, че коктейлът е изобретен в бара „Keg steakhouse“ в Калгари. Но сравнявайки двете теории и историческите данни, повечето почитатели на напитката споделят първата теория.

 

Как да го приготвите

Вземете 1 част кафеен ликьор, например „Kahlua“, 1 част крем-ликьор, например „Baileys“, и 1 част портокалов ликьор „Cointreau“. Влейте внимателно в чашка-шот последователно трите ликьора. За получаването на равномерни слоеве първо налейте в чашката кафееният ликьор. След това по обратната страна на лъжичка, внимателно влейте и крем-ликьора, а най-накрая и портокаловия ликьор. В резултат на това ще се получи трислойната „бомба“ – коктейлът „Б-52“. За усилване на ефекта, при поднасянето му можете да запалите най-горния слой със запалка.

„Лонг Айлънд“

По време на сухия режим в САЩ бива изобретен и най-простият за приготвяне, но в същото време най-силният коктейл – „Лонг Айлънд Айс Тии“, който много бързо става популярен по баровете по една причина – на външен вид напомня чаша студен чай. Никой от случайните посетители не би могъл да заподозре, че в чашата с лимонче може да има такъв взривяващ микс с така опияняващ и вълшебен вкус! Както и за останалите коктейли, и тук историите за появата са много. Първата версия е свързана със сухия режим, друга пък с името на Роузбад Бат. Каквато и да е истината, резултатът е налице – дълги години този коктейл е предпочитан от много хора по света.

 

Забъркайте го лесно

Вземете 14 мл „Triple Sec“, 14 мл мл ром, 14 мл джин, 14 мл водка, 14 мл текила, 28 мл чай, кола, лимоново резенче. За да приготвите уникалната напитка, трябва да смесите в чаша за студен чай различните течности и след това да добавите парчета лед. Разбъркайте добре и долейте Кока кола догоре.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама