Те не бива да се отглеждат стъблено
Искате ли да отгледате по традиционен начин лозово насаждение, от което да правите и вино, то тогава трябва да предвидите засаждането на сортове, които са съобразени с климата на района и почвите. „Производителите не трябва да засаждат всякакви сортове, особено в Северна България, тъй като от няколко години насам температурите падат под минус 23-24 градуса, които се явяват лимитиращи за някои сортове“, казва проф. Мирослав Иванов от Института по лозарство и винарство в Плевен (ИЛВ). „Най-вече говорим за „Мискет врачански“, „Димят“, „Мерло“, „Тамянка“, които в студените райони не трябва да се отглеждат стъблено“, допълва той. Отглеждани по класически начин, винените сортове грозде акумулират достатъчно захари, титруеми киселини, фенолни вещества и антоциани за получаването на висококачествени вина.
За почитателите на бели вина селекционерът на ИЛВ-Плевен препоръчва да се снабдят с посадъчен материал от „Мискет отонел“, който има уникален аромат, средно ранният сорт „Тамянка“, „Мискет врачански“ със средни гроздове и подчертан аромат, класическите „Шардоне“, „Совиньон блан“ и „Траминер“, както и характерния за Южна България „Димят“.
Почитателите на червените вина пък могат да се обърнат към „Пино ноар“, „Мерло“, „Сира“,„Каберне Совиньон“ и традиционно българските „Мавруд“, „Букет“, Рубин“, „Гъмза“ и „Широка Мелнишка лоза“.