Бенямин и шоколадовата фабрика

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
11 Минути

Вкусовете и уникалните полезни добавки са най-ценното в продуктите на семейната компания

Страстта е една от водещите причини, за да успяваме в различни начинания. И тук, както в много други истории, желанието за нещо смислено и осъзнато става основа за нещо голямо и истинско. Познавам се с Красимир Бенямин задочно, а при първата ни среща усмивката му и енергията обясняват защо шоколадите им са толкова различни и успешни. Страстта, с която разказва за работата си може да зареди и увлече всеки да погледне по-осъзнато на живота си. Историята на фабриката за биошоколади стартира през 2014 г., когато двете страсти – какаото и готвенето на двамата братя Бенямин – Красимир и Мартин, и съпругата на Мартин, Сара, намират своята среща в лицето на шоколада и те започват експерименти в домашни условия. „Нашата концепция за шоколада включва такъв продукт, при който да запазим здравословния аспект, защото какаовото зърно е едно от най-богатите храни на антиоксиданти“, казва Красимир Бенямин и допълва: „Суровината е полезна. Оттук нататък въпросът е как ще я третираме, какво ще добавим към нея, за да може крайният продукт да е полезен или вреден за здравето. И ние решихме да работим така, че да запазим полезното, да не добавяме нищо вредно, да не използваме рафинирани продукти – бяла захар и никакви изкуствени добавки, затова от самото начало беше ясно, че шоколадът ни трябва да бъде от биоземеделие. Всички суровини, които използваме, са с биосертификат. Решихме и шоколадът ни да бъде веган. От една страна, защото имаше тази тенденция, от друга, се вписваше в нашия мироглед, че не експлоатираме никакви животни за нашите шоколади.“. Така тримата се отказват от млечното съдържание на шоколада и залагат на чистото какао.

Успехът на вкусовете е толкова голям, че година по-късно те наемат малко мазе, което ремонтират изцяло по съвременни изисквания, сертифицират се като биопроизводители и започват ръчното производство на първите биошоколади под марката „Рокао“.

 

Различни характери, обединени от една цел

Тримата основатели на фабриката са много различни натури, въпреки обединението си от обща идея и страст. Затова всеки вкарва собствена нотка и поглед в нещата, търсейки нещо различно на пазара. „Искахме да направим производство, където да имаме пълен контрол върху крайния продукт“, казва Красимир. „Пробвахме между 800 и 1000 шоколада, не за да ги копираме, а за да се вдъхновим, да се ограмотим, защото ние сме изцяло самоуки.“ Във фирмата всеки си има задача и място. Красимир се занимава със забъркването на смесите и с чисто техническата част, с изграждането на производството, адаптирането на рецептите към машините. Колегите му казват, че на ден може да измисли по няколко рецепти и всеки от фирмата с удоволствие опитва новите разработки. Мартин и Сара, които живеят в Германия, са царе на интелектуалната част и каналите за търговия. Тяхна е заслугата и на уникалните опаковки, в които шоколадите се разпространяват из целия свят. В България продуктите на шоколадовата фабрика могат да бъдат намерени по всички биоканали, както и на щандовете в магазините, където се предлагат чисти храни и навсякъде, където се предлага качествен шоколад.

 

Философия на добрината

Красимир Бенямин е и един от лекторите в школата „Изкуството да живееш“. Преди 14 години той се намира на кръстопът в живота си, притиснат от много зависимости, които ограничават свободата му и след участие в подобен курс животът му се обръща на 180 градуса. Днес той е един от преподавателите на тази философия, в която има много дихателни техники, медитация, йога, хуманитарни проекти. Пътят си към шоколадите той описва така: „Исках да си създам бизнес, който да е полезен за хората, който да ми позволи да мога да правя това, което най-много ме удовлетворява, което считам за най-полезно за обществото, а именно да преподавам програмите на „Изкуството да живееш“, да се отдам на хуманитарната си дейност.“.

Затова за производителите на биошоколадите с марка „Бенямин“ е много важно откъде идват суровините. Те не пазаруват от места, където се експлоатират деца за получаването на какаовите зърна. „Имаме частичен личен контакт с фермерите. Работим предимно с Южна Америка, защото не сме намерили досега в Африка какаови зърна, които да изпълняват нашите изисквания за качество и за добри практики в търговията“, казва Красимир Бенямин. И смятат след като компанията им започне да печели да върнат добрината като инвестират в социални проекти в местата, откъдето получават суровините.

„В момента се борим за оцеляване, тепърва започваме да изплуваме на повърхността, започваме да пишем черни числа, и в момента, в който производството ни стане печеливш бизнес, искаме да започнем да връщаме на тези хора чрез социални проекти в страните, където се добиват тези суровини. Това е нещо изключително важно за нас“, категоричен е Бенямин.

 

Продуктите им са уникални

Обединени от същата философия във фирмата работят около 20-ина души, като 15 от тях са заети в производството. „Стараем се да запазим максимално качествата на какаото, най-вече, като го третираме максимално бързо. При нас от зърното до готовия опакован шоколад минават само 4 часа“, казва майсторът на биошоколада. Във фабриката залагат на суперхраните, чиито качества се проучват предварително. Така в сладкото късче се слага добавена стойност към какаото и резултатът става уникален. В невероятните шоколади на Бенямин има зелен чай, чия, годжи бери, мак на прах, бяла черница и др. Последното откритие е веществото еритритол, което е извлечено от биоцаревица и добавя сладост в смесите. То не се храносмила, а се изхвърля от организма и няма ефект върху кръвната захар.

 

Производството е обединено в две серии

Пораствайки и развивайки се предприемачите написват бизнес план и започват търсенето на инвеститор, който да реализира мечтата им за сериозно производство на продуктите.

През 2017 г. фабриката под името „Bio Benjamin“ е факт и в нея се произвеждат вече доказаните марки на Бенямин – „Benjamissimo“ и „Happy Benjamino“. Двете серии са представени от различни вкусове, които биха оставили почитателите на шоколада без думи. Уникалното в изкусителните продукти на марката са невероятните вкусове и полезните добавки, които се прибавят към смесите. Сред интересните попадения на „Benjamissimo“ са със сурови какаови парченца, розово масло, чия и грейпфрут, мента и много други. От „Happy Benjamino“ ще ви впечатлят с уникалните си съчетания, например на солен бадем и червена боровинка, с киноа, амарант или пък лешник и бяла черница. Има подходящи за спортуващи хора, както и такива, които искат да се заредят с енергия.

 

 

Пазарите са наблизо и далеч

Днес фамилията Бенямин предлага своята продукция на четири континента в 25-27 държави. „Всяка година успяваме да удвоим продукцията си“, казва Красимир. „През 2017 г. продадохме 250 хил. шоколада, през 2018 г. – 500 хил. бройки, а през 2019 г. мисля, че ще ги направим 1 милион и повече.“ В момента шоколадите на „Bio Benjamin“ са най-продаваните в сектора на биопроизводството у нас.

В предварителния план тримата предприемачи залагат 10% от оборота им да идва от клиенти в България, но приятна е изненадата, когато статистиката на продажбите показва, че родният дял е около 25%. „Българинът е узрял за такива продукти“, казва Красимир Бенямин. „Това, което търсят най-много хората, е вкусен шоколад. Със сигурност много обръщат внимание на това, че е чист, че е био, че е естествен, че вътре няма добавени никакви изкуствени вещества. Много се радват на това, че е произведен в България. Това е голямо предимство, защото българинът цени качественото, което е произведено у нас“.

България е най-силният пазар на „Bio Benjamin“, като Канада вече догонва родната страна. Шоколадите държат добри позиции в Полша, Финландия, Хърватска, Сърбия, Япония, Израел. Най-голямата поръчка фабриката е получавала от Япония, а най-далечната дестинация, на която можете да намерите продуктите им е Южна Африка.

Днес фабриката е далеч от пълно натоварване и под покрива ѝ се разработват и произвеждат вкусове по поръчка на различни чужди марки, които се продават из цяла Европа. Подобни договори има с Испания и Финландия.

 

Бъдещето е по-голямо от миналото

„Целта ни е да развием България като дестинация, която произвежда шоколад“, категоричен е Красимир Бенямин. Затова много често можете да го видите да организира курсове и семинари за ползата от качествения шоколад. В момента творецът е в процес на разработка на нови вкусове, които ще видят бял свят, започне ли наесен шоколадовият сезон. Гарантира, че ще е нещо наистина уникално, което го няма никъде другаде по света.

Неразделна част от ежедневието на шоколатиерите от „Bio Benjamin“ е и посещението на различни международни браншови изложения. Там е основната среща с новите тенденции, както и мястото, където новите вкусове срещат и експерти, и обикновени почитатели. „Колегите, включително и световно известни шоколатиери, оценяват високо това, което сме направили. Наскоро за пореден път се потвърди, че явно сме на правилния път и правим нещо, което се оценява на международно ниво. Първо в Англия получихме т.нар. Great Taste Award, а сега завоювахме и Great Chocolate Award за черния суров шоколад от серията „Benjamissimo“, казва Красимир. На опитите да бъдат копирани той гледа с усмивка: „Когато си пионер, новатор, е нормално да те копират“, заключава той. Затова и бъдещето, което се чертае пред майсторите на биошоколада няма граници, а мечтите за световна дестинация на шоколада някой ден могат да станат реалност.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама