Съдът отхвърли жалбата срещу заличаването на овцефермата в Болярово

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Административният съд в Сливен отхвърли на първа инстанция жалбата на собственика на животновъдната ферма в Болярово като неоснователна, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Делото бе образувано по жалба на Христо Христов срещу заповед за заличаване на регистрацията на животновъдния обект и обезсилване на удостоверението за регистрация. Съдът е взел това решение на 7 август 2019 г.

Мерките бяха наложени през 2018 г. от Областната дирекция по безопасност на храните – Ямбол, след като стопаните в Болярово не позволиха контролните органи на БАБХ да умъртвят животните при съмнения за зараза с Чума по дребните преживни животни. От БАБХ обясняват, че по този начин Ана Петрова и Тодор Христов, които са представители на Христо Христов, са попречили на изпълнението на ветеринарномедицинските мерки за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта при обявено вторично огнище на Чума по дребните преживни животни. По смисъла на закона тези действия са грубо нарушение, тъй като поставят в риск живота и здравето както на животните, така и на хората, и водят до икономически загуби, допълват от БАБХ.

Въпреки че Чумата по дребните преживни животни у нас беше овладяна, България продължава да има статут на страна, инфектирана с болестта, заради действията на стопаните в Болярово и отказа им огнището на заразата в града да бъде унищожено. По тази причина България не може да влезе в процедура, която трае 6 месеца, за обявяването й на страна, свободна от Чума по дребните преживни животни, съответно и да се освободят търговските отношения, коментират още от агенцията.

Решението на Административния съд в Сливен може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА