Бира с екстракт от латинка и виолетка направиха БГ учени

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Бири с добавени екстракти от виолетка и латинка разработиха учени от Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ). Експерименталната разработката показва как включването на ядливи цветя в пивоварния процес може да повиши антиоксидантната активност на пивото. Именно антиоксидантите защитават човешкото тяло от свободните радикали, като ги обезвреждат преди да са нанесли поражения. Укрепват имунната система, забавят стареенето и предпазват от някои сериозни здравословни проблеми. Проф. д-р Габриела Маринов и доц. д-р Силвия Милева са автори на иновативното изследване с участието на гл. асистент Ива Томова.

Повече антиоксиданти в чашата с пиво

„Цветята са източник на антиоксиданти, влакнини, витамини и минерали. Полезните им свойства са познати на хората още от древността. Това е причината да експериментираме с добавяне на екстракти от виолетка и латинка по време на пивоварния процес. Целта беше да се пoвиши антиоксидантният капацитет на напитката и освен удоволствието, което носи, да има допълнителен благотворен ефект“, уточнява доц. д-р Силвия Милева.

При проведените опити добавянето на екстракт от виолетка доведе до значително повишение в съдържанието на полифеноли в готовото пиво с 25 до 32 % спрямо традиционната бира, на антицианогени с 90% и слабо повишение на флавоноиди с 3 до 6%.

Прибавянето на екстракт от латинка отново води до повишаване на съдържанието на полифенолите в експерименталната бира с 15-17 %, на антицианогените с 86-90% и на флавоноидите с 3-4%.

Без допълнителна горчивина

Според експертите получените пива са с чудесна дегустационна оценка. Бирите са светли, бистри, с чист вкус и хармонична горчивина. Пивото, съдържащо екстракт от виолетка, има изразен аромат на трева, а това, съдържащо латинка – изразен плодов аромат. Бирата с латинка е с определено по-добра дегустационна оценка от тази с виолетка. Добавянето на тези цветя не влияе върху горчивината на пивото. Учените са категорични, че добавянето на ядливи цветя към кехлибарената напитка дава възможност за подобряване на функционалните свойства на пивото и отваря врати за нови видове бира с отлична органолептика и полезни ефекти, когато се пие с мярка и в добра компания.

Виолетка срещу безсъние, латинка за повече лутеин

Екстрактите от виолетка и латинка, използвани в проекта на ИКХТ, са предоставени от Университета по хранителни технологии, Пловдив. Виолетката (Viola tricolor) е добър източник на влакнини и минерали (натрий, калций, магнезий, желязо, хлориди). Екстрактът от виолетка има противовъзпалителен, успокоителен, диуретичен и антиканцерогенен ефект и се прилага при лечение на безсъние, главоболие, заболявания на кожата, дихателните пътища, сърдечно-съдовата и нервната система. Латинката (Tropaeolum majus) е богата на каротеноиди, особено лутеин (най-високото съдържание на лутеин в ядливо растение) и е потенциален източник на естествени пигменти за хранителната промишленост. Има откашлящо, диуретично, антибактериално, противогъбично и антиканцерогенно действие. Стимулира имунната система и подобрява функциите на храносмилателния тракт.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама