Потреблението на зърнени храни ще се увеличи с 13% за 10 години

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Потреблението на зърнени храни ще нарасне  с около 150 милиона тона или с 13% през следващото десетилетие. Това прогнозират  експертите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и Организация по прехрана и земеделие (ФАО). Оризът и пшеницата ще играят основна роля в този растеж.

Най-съществен фактор в прогнозираното нарастване на потреблението е растежът на населението. С най-бързи темпове това се случва в Африка, на юг от Сахара, и Южна Азия.

„За съжаление в най-нуждаещите се региони се очаква бавен растеж на доходите и следователно леко подобрение на техния хранителен статус”, предупреди заместник-генералният директор на ФАО за икономическо и социално развитие Максимо Тореро.  Резултатите показват общо намаляване на недохранването; с настоящите темпове на подобрение обаче няма да можем да постигнем целта на “Нулевия глад” до 2030 г. ”

„Прогнозата ясно показва, че търговията е от решаващо значение за глобалната продоволствена сигурност“, казва Кен Аш, директор на ОИСР за търговията и селското стопанство. „Регионите, които преживяват бърз растеж на населението, не са непременно тези, където производството на храни може да бъде увеличено по устойчив начин, така че е важно всички правителства да поддържат отворени, прозрачни и предсказуеми пазари на хранителни продукти.“

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама