Науката и бизнеса в общ проект за оползотворяване на утайките в земеделието

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Науката и бизнеса в общ проект за оползотворяване на утайките, получени при пречистването на отпадъчни води в земеделието. Институтът по аграрна икономика и “Софийска вода” стартират проект, който ще цели да покаже по какъв начин може тези утайки могат да бъдат усвоени по най-добрия начин. Изпълнението му вече е в ход и е предвидено да приключи за около година и половина, като ще се правят експерименти при полеви условия.

В момента имаме голямо натрупване на утайки в полетата на пречиствателните станции и това създава редица предизвикателства, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика, който е и ръководител на проекта. „В перспектива проблемът ще се задълбочава. Спрямо прогнозите само след 1 година ще се достигне натрупване на утайки от 160 хил. тона в страната“.

В рамките на инициативата са предвидени изпълнения на редица задачи – някои от тях са чисто агрономически и технологически, а други са социални-икономически. „Опитваме се комплексно да обхванем проблема. Предстои да направим изследване в Софийска област, което ще покаже какъв ефект може да имат различните мерки върху качествата на почвата и културата. След като бъдат намерени варианти за ефективно използване на утайките в различни култури, то тогава ще бъде предложена система за стимулиране на земеделския производител за използване на този продукт, да му се покаже какви са предимствата, недостатъците и др.

Проблемът не е само у нас

Оказва се, че състоянието на утайките е проблем не само за България, но и за останалите страни на ЕС, тъй като създава редица социални, икономически и екологически предизвикателства.

В момента в България също се използват до някаква степен утайки в земеделието, но няма изследвания в тази област, няма информираност на земеделските производители и обществеността, липсва подкрепа, а също и не се знаят факторите, които свързват ефективността на едно такова изследване.

От своя страна Момчил Тодоров от “Софийска вода”, коментира, че стартът на този проект е плод на двугодишна подготовка. „Вярвам, че ще бъде един добър пример за партньорство между науката и бизнеса. Ползите ще бъдат и за останалите ВИК оператори, които генерират утайки и ще научат повече за възможностите за тяхното оползотворяване“.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама