Великденски венец

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Има множество рецепти за Великденски печива, но ние днес ще ви представим специален венец, който освен че е вкусен, ще създаде и особено настроение в дома ви.

Видите ли това печиво, със сигурност ще искате да го сложите и вие на масата си. Ароматният козунак ще ви впечатли и с форма. В сърцето на венеца можете да наредите и боядисани яйца и така да завършите цялостната декорация на трапезата.

За да направите венеца, са ви необходими няколко основни продукта. Вземете си 1 пакетче суха мая или 30 г прясна, 3 яйца, сол, 220-250 мл прясно мляко, 500-700 г бяло пшенично брашно, 200 г захар, ванилия или ванилова захар, 100-120 г краве масло, стафиди, орехови ядки, захаросани плодове.

За да приготвите печивото, разтворете в загрятото прясно мляко маята. Добавете на малки дози 200 г от брашното, което сте пресели през сито. Оставете сместа да набухне на топло място. Чукнете яйцата и разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците на пяна и леко ги посолете.

Смесете захарта, ванилията и жълтъците и ги добавете в тестото, което трябва вече да е увеличило обема си двойно. Разбъркайте.

Леко разтопете кравето масло и го добавете в тестото, отново разбъркайте.

След това сипете в тестото и разбитите белтъци и още брашно, като отново разбърквате и оставяте отново да втаса, след което още веднъж размесвате и оставяте пак да втаса.

В това време залейте с гореща вода стафидите и ги оставете да се запарят, след това трябва да ги просушите на суха кърпа.

Наситнете всички добавки в отделни купички: стафиди, ядки, захаросани плодове.

Вземете тестото и го разделете на три равни части, като от всяка правите лента с ширина 10 см и дължина около 50 см, като се стремите да не е дебела.

В първата лента сложете по средата по дължина орехи, завийте двата края така, че да се получи тръбичка с ядките.

Във втората лента тесто слагате захаросаните плодове, а в третата – стафидите.

След това с трите тръбички трябва да сплетете плитка и да ги оформите във вид на венец.

За да се не събере в средата, трябва да поставите в тавата за печене огнеупорна купа и след това да оформите венеца около нея. Печете в загрята до 180 градуса фурна около 40-50 минути.

В средата на охладения изпечен венец можете да наредите боядисани яйца и да декорирате на масата.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА