Нахутът вече не е на мода сред родните земеделци, а изкупната цена за здравословната храна буквално се е сринала, научи Агрозона. „Нахутът беше една от културите, които могат да донесат допълнително доходи на стопаните от Южна България, но след като цената му падна от 1.50 лв. за килограм на 60-70 стотинки, няма смисъл да се отглежда“, сподели Стайко Стайков, председател на Българската асоциация на земеделските земи. Суровината за производството на хумус и фалафел се използва най-много в арабския свят и Индия, но тази година на субконтинента има добра реколта и за изхранването на многомилионния народ няма нужда от внос.
Нахутът има доста болести и добивите му зависят много от климата. За България е нормален добивът от 130 – 140 кг от декар. С добри грижи може да се получат и 150 кг/дка. Тази култура се отглежда по-трудно в Северна България, тъй като не обича влажната пролет.
Подобна е пазарната ситуация и при кориандъра, който беше отглеждан на доста големи площи у нас. В момента цената му е трийсетина стотинки. Причина за срива е, че в много от околните страни, както и в Русия вече се сее много от ароматната подправка и това подбива пазара.