Повече от 500 деца се включиха в инициативата „Лесовъд за един ден“

Васил Русев
Васил Русев
3 Минути

„Вече пета поредна година по няколко пъти годишно провеждаме срещи на лесовъди с деца под надслова „Лесовъд за един ден“ и всеки път събитието се превръща в празник. Разказваме на децата как трябва да пазим, да се грижим и да съхраняваме гората, но най-вече се опитваме да създадем у тях любов към гората и мислене за нея като източник на здраве и живот.“

Това каза д-р инж. Ани Петракиева, главен експерт в Изпълнителната агенция по горите и преподавател по „Горска педагогика“ в Лесотехническия университет пред журналисти в Борисовата градина в София днес, където инициативата събра повече от сто деца.

Събитието се провежда паралелно и в регионални дирекции по горите, дирекции на природни паркове и държавни горски стопанства в цялата страна.

Това е първата от поредицата инициативи, които са включени в програмата на Седмица на гората 2019 г.

През тази година събитията ще се проведат под мотото „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората!“, като са посветени на 140 годишнината от създаването на една от най-старите държавни администрации в страната– горската.

Официалното откриване на Седмицата, домакин на която тази година е Югозападно държавно предприятие, ще бъде на 1 април 2019 г. в гр. Благоевград.

В дните от 1 до 7 април в национален мащаб празничните прояви продължават с „Ден на отворените врати“ на 3 април пред сградата на Министерство на земеделието, храните и горите в град София ще бъде разположена Изложба за развитието на горското дело в България – „140 централна горска служба“, а в Централното фоайе на сградата ще бъде експонирана изложба на изделия от дърво, изработени от ученици от професионалните горски училища.

На 5 април 2019 г. в Южния парк в град София ще бъде изградена информационна шатра. Там експерти от Агенцията по горите заедно със студенти от Лесотехническия университет ще разказват на посетителите за изложените материали и сбирки, свързани със създаването, възстановяването, стопанисването и опазването на българската гора.

В цялата страна се предвиждат залесителни мероприятия, като на 4 април те ще са повсеместни в цялата страна.

На 2 април в Аулата на Лесотехническия университет е предвидено тържество за отбелязване и на 120-годишнината на горския периодичен печат в България.

Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА