С любов към гората: Деца стават лесовъди за един ден

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

 

Лесовъди и деца от столично училище посрещнаха деня на будителите с лесовъдски игри

Лесовъди и деца от столично училище посрещнаха Деня на будителите с лесовъдски игри в горска среда. Събитието е част от националната инициатива на Изпълнителна агенция по горите „Лесовъд за един ден“, която се провежда вече четвърта година в цялата страна.

„Основен принцип в горската педагогика е обучението чрез сетивата. Опитваме се да накараме децата да усетят гората и природата около нас с всички свои сетива – очи, ръце, уши, обоняние и така да достигнем до техните сърца“, сподели д-р инж. Ани Петракиева – експерт в Изпълнителна агенция по горите и преподавател по дисциплината Горска педагогика в Лесотехническия университет.

“Освен да предадем обич и знание за гората, чрез горската педагогика, имаме възможност да представим и професията на лесовъда, както и необходимостта от нея за поддържането на едни жизнени и пълноценно функциониращи горски екосистеми“, допълни инж. Петракиева.

След като разбраха с какво се занимават лесовъдите и колко е важна грижата за гората, децата се включиха в интерактивни игри, от които научиха, че симпатичните прилепи си похапват комари и пеперуди, как от малките семенца порастват големите дървета и за какво още могат да се използват семената на шишарката. Със затворени очи малките природолюбители определяха произхода на различни предмети  и безпогрешно разпознаха тези, които идват от гората, както и си припомниха защо не бива да замърсяваме природата. Различният подход на поднасяне на информация провокира въображението на учениците.

Преподавателите пък видяха в инициативата възможност децата да се откъснат от изпълненото с технологии ежедневие, а знанията за гората определиха като основа на екологичното възпитание и образование.

Децата получиха тематични подаръци, книжки за гората, горски игри и си тръгнаха с много емоции от срещата с гората.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА