БАБХ осъществява по-сериозен контрол от европейските си колеги
8 предприятия в София, Пловдив, Карлово и Димитровград са били проверени за производството и влагането на подобрители в продуктите, които произвеждат, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Това се е случило като част от одита на агенцията, който бе осъществен от Генералната дирекция „Здраве и безопасност на храните“ (DG SANTE) на Европейската комисия (ЕК). Проверката е преминала в периода от 12 до 20 март и основен акцент в нея е работата на БАБХ и официалния контрол на употребата на подобрители в храните в България.
Според одитния екип, прилагането на мерките за контрол при употребата на добавки и ароматизанти в храните от агенцията и спазването на европейското законодателство напълно отговарят на високите критерии, поставени от ЕК и съответстват на тези в другите проверени страни членки на Европейския съюз.
Констатирано е, че експертите на БАБХ много по-често проверяват българските предприятия за качеството на храната, съобщават от одитния екип.
По време на одита са проведени срещи с експерти на централно и областно ниво от БАБХ, отговорни за контрола на употребата на добавките и ароматизантите в храните. С тях са дискутирани осъществяването на официален контрол в обектите за производство на подобрители в храните и в предприятията, които влагат в крайните продукти добавки и ароматизанти.