Ранен пеликан беше намерен в района на Шумен

Диляна Сувариева
Диляна Сувариева
1 Минути

Птица от защитен вид Розов пеликан беше намерена в близо до магистралата край гр. Каспичан. Тя е била със счупено крило и е транспортирана до ветеринарна клиника в гр. Нова Пазар- съобщават от радио Дарик.

При прегледа на птицата от ветеринарните лекари, не са забелязани видими външни наранявания, но едното му крило е било увиснало и пеликана не можел да лети. От клиниката са изпратили сигнал за екоинспекция, по която е извършена проверка от експерт на РИОСВ- Шумен.

Птицата е транспортирана за лечение в Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани” в Стара Загора. Там е установено, че по пеликана е стреляно с пушка, след като в крилото са намерени две сачми.

От 1962 година Розовият пеликан е защитен вид, включен в Червената книга (1985) като изчезнал. Среща се в езерата край Бургас и резервата „Сребърна“, където има малка колония. Пеликаните пристигат на река Дунав в края на март или началото на април и си тръгват от септември до края на ноември. Обитават сладководни езера и блата с обширни тръстикови масиви, язовири и микроязовири, рибарници и рибовъдни стопанства.

Диляна Сувариева учи журналистика в УНСС. Тепърва започва да изгражда професионалния си опит в нашия сектор. Ресорите, с които работи са пчеларство, производство на плодове и зеленчуци. Има интерес и в темите туризъм, околна среда и храни.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА