Свинският бут леко поскъпва в Благоевград и Варна
Цените на дребно на стандартните яйца през изминалата седмица регистрират ръст от 2 до 12% в 4 области на страната, отбелязват от Системата за агропазарна информация (САПИ). През периода 14-20 март те са се продавали в местните магазинчета на стойност от 0,17 до 0,38 лв. за брой. Средната стойност на яйцата се изчислява на 0,27 лв. за единица.
Цените на дребно на киселото мляко, стандартна масленост от 3,6%, също имат промяна. Увеличение на стойността се отбелязва от САПИ в размер на 5% във Варна и Шумен. В страната кофичка кисело мляко от 400 г се търгува на стойност от 0,72 до 1,19 лв. за брой, като средната цена се изчислява на 0,97 лв. за брой.
При прясното мляко средната цена от 2,03 лв. за литър се запазва, като промяна в цената на продукта се забелязва само в Добрич, където е отчетен ръст от 1% и във Варна, където има магазини, които са увеличили стоката с 3%.
При кравето сирене обаче се регистрира намаление на цената от 2% в Ловеч и 1% във Велико Търново. Стойността на килограм сирене в страната се движи в диапазона 5,20-15,49 лв. за кило, като средно е около 10 лв. При кашкавала от САПИ не отбелязват промяна в цената на дребно, като там се запазва средна стойност от 15,01 лв. за килограм.
Сред месните продукти ръст на цената на дребно отбелязват за свинския бут (3% в Благоевград) и 1% на свинския врат във Варна. Средната стойност за страната за двата продукта съответно е 7,75 лв./кг и 9,11 лв./кг.