5 български фирми от консервната промишленост ще участват в Международното специализирано изложение за храни, напитки и гастрономия „Alimentaria 2019” в Лисабон, Португалия в периода 24-26 март, съобщават от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Сред тях са „Олинеза Премиум“ ООД, „Пелтина“ ООД, „Катрин Ко“ ООД, „Кюстендилски плод“ ООД и „Джем и Джем“ ООД.
„На българския щанд ще бъдат показани сладка и конфитюри, замразени плодове, сокове и нектари, както и традиционни български консервни продукти, като компоти, лютеници и други“, коментира за agrozona.bg председателят на обединението Стойко Кировски. Акцент ще бъде поставен върху традиционните рецепти, които пазят уникалния вкус на българската храна, както и върху новите продукти, които отговарят на търсенията на съвременния човек.
Целта на участието на българската делегация е да се разширят потенциалните пазари на консервната промишленост и да се демонстрира качеството на произвежданите продукти, допълват от съюза. „Хубавото на това изложение е, че може да ни срещне с потенциални партньори не само от Западна Европа, както е на повечето европейски изложения, но и с представители на бизнеса от Северна Африка“, допълни още Кировски.
За Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци това е второ участие на „Alimentaria 2019”, като финансирането на посещението идва по схемата „Помощ за участие в изложения“ от МЗХГ. Панаирът в Лисабон е един от водещите форуми, който събира лидерите в бранша на хранително-вкусовата промишленост и налага тенденциите на пазарите. През 2018 г. изложението н Португалия е дало място за среща на 4500 компании от бранша от 70 страни по света.